Ruokolahti aikoo aikalisän jälkeen tiukentaa yksityistietukia

6.3.2016 20:24
Kuva: jani sourander
Ruokolahden yksityistieavustukset ovat tiukkenemassa
Ruokolahden yksityistieavustukset ovat tiukkenemassa

Ruokolahden kunta on tiukentamassa yksityisteiden avustusmäärärahoja.

Yksityisteiden avustusperusteiden muuttaminen ei ole ollut läpihuutoasia. Kunnanhallitus jätti asian pöydälle lisäselvityksiä varten tammikuusssa.

Päälinjaus tehtiin viime vuonna, kun kuntapäättäjät käsittelivät talousarviota. Tuolloin linjattiin, että yksityisteiden avustuksia tullaan kohdentamaan pysyvän asutuksen tukemiseen.

Käsittelyssä ollut teknisen lautakunnan esitys koski avustusperusteisiin tulevia yksityiskohtaisia muutoksia. Avustuksen saamiseksi yksityistien varrella olisi oltava vähintään yksi vakituisesti asuttu talous ja sen käyttämän välttämättömän tieosuuden pituus tulisi olla vähintään 500 metriä. Avustusta maksettaisiin vain vakituiselle asutukselle välttämättömästä tieosuudesta, ei koko tiestä.

Kunnanhallitus halusi aikalisän aikana selvittää vielä muutosten laskentaperusteita.

Yksityisteiden avustusmääräraha on Ruokolahdella reilusti aiempaa pienempi. Aiemmin kunnossapitoavustuksiin oli Ruokolahdella käytettävissä 130 000-140 000 euroa vuodessa, tämän vuoden talousarviossa summa on 90 000 euroa. Samasta summasta avustetaan myös Mietinsaaren lossia, jonka osuus on enintään 15 prosenttia kokonaismäärärahasta.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaisessa kokouksessaan, ja on kääntymässä alkuperäisen esityksen kannalle.

Olli-Pekka Härmä