Ville Haapasalosta saunalähettiläs Venäjälle — Saimaan saunaseura mielissään

1.3.2016 12:40 | Päivitetty: 1.3.2016 14:19
Kuva: Kai Skyttä
Ville Haapasalon saunomiseen liittyy rauhoittuminen, hiljentyminen ja rentoutuminen.
Ville Haapasalon saunomiseen liittyy rauhoittuminen, hiljentyminen ja rentoutuminen.
Saimaan saunaseura pitää saunakulttuuria yllä.

Näyttelijä Ville Haapasalo haluaa suomalaisen saunakulttuurin tutuksi myös Venäjälle. Haapasalo onkin lähtenyt kiuasvalmistaja Harvian kanssa saunalähettilääksi.

Suomalainen ja venäläinen saunakulttuuri ovat erilaisia, sillä Venäjällä saunotaan lähes tulkoon ainoastaan isolla porukalla. Saunat ovat yhteissaunoja, yksityissaunat vasta tekevät tuloaan.

Juha Turkia Saimaan saunaseurasta pitää Haapasalon työtä hyvänä.

— Hieno homma. Siinä on hyvä vientiresepti, Turkia hehkuttaa.

Saimaan saunaseura pitää saunakulttuuria yllä etenkin Etelä-Karjalassa. He tekevät kuitenkin myös vierailuja esimerkiksi Saksaan, josta tullaan vastavierailulle Suomeen Saimaan rannoille.

— Saunaseuralla on savusauna, yleisiä saunavuoroja sekä tilaussaunoja. Aina kun joku tulee tilaussaunalle, joku meistä pohjustaa kävijöille saunakulttuuria. Viime kesänä meillä kävi saunojia 17:sta eri maasta.

Turkia kertoo, että kerran eräs japanilainen saunoja sanoi Hinkanrannassa, että Saimaan saunaseuran pitäisi hankkia kaikkien niiden maiden liput, joista on käynyt saunojia. Turkia ei innostunut ajatuksesta.

— Sanoin, että ei. Saunomiseen ei liity se mistä maasta ollaan, hän perustelee.

Myös Haapasalo toteaa Harvian tiedotteessa, että saunassa kaikki ovat tasavertaisia.

— Ei ole merkitystä oletko presidentti vai duunari. Merkitystä on sillä, että mieli rauhoittuu. Venäläinen sananlaskukin tämän kertoo; saunassa ei ole kenraaleja, kuuluu Haapasalon mielipide.

Turkia tietää, että venäläiset pitävät erityisesti savusaunasta. Kerran Hinkanrannassa heitä totutettiin erityisen kovin löylyihin: sillä seurauksella, että uudestaan piti päästä ja pian.

— Moni sanoo, että saunominen on ihan mielenterveydellinenkin asia, Turkia kertoo.

Anniina Meuronen