Viljelijät aikovat vyöryä traktoreilla Helsinkiin — MTK: Monet tilat ovat kuilun partaalla

1.3.2016 21:17
Kuva: Tuuli Truhponen
Traktori on maaseudun ysäntien perinteinen kyytipeli mielenilmauksissa.  Kuva on kesän 2008 traktorimarssilta Luumäen Jurvalasta, missä vaadittiin Kuutostien siirtoa.
Traktori on maaseudun ysäntien perinteinen kyytipeli mielenilmauksissa. Kuva on kesän 2008 traktorimarssilta Luumäen Jurvalasta, missä vaadittiin Kuutostien siirtoa.

Viljelijät valmistelevat mielenilmausta Helsinkiin 11. maaliskuuta. Syy selviää tuottajajärjestö MTK:n tiedotteesta. Sen mukaan maatilojen tilanne on heikoin vuosikymmeniin.

— Monet tilat ovat kuilun partaalla, kun tuloista on pudonnut keskimäärin yli puolet. Pahimmillaan tuloja ei synny lainkaan, ja perheet jäävät köyhyysloukkuun, MTK toteaa tiedotteessa.

Järjestön mukaan maanviljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi.

— Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet rajusti Venäjän viennin romahdettua, EU:n maatalouspolitiikka on muutoksessa ja ruokamarkkinat ovat sekaisin.

Tiedotteen mukaan viljelijät epäilevät, että päättäjiltä puuttuu taito tai kyky ymmärtää maatalouden ahdinkoa.

MTK:n johtokunta käsitteli maatalouden kriisiä kokouksessaan tiistaina ja päätti antaa täyden tukensa viljelijöiden marssille ensi viikon perjantaina 11. maaliskuuta. Tiedotteen mukaan silloin vyöryvät traktorit Helsingin keskustaan.

MTK:n johtokunta vaatii, että viesti kentältä on otettava vakavasti. Sen mukaan maatalousyrittäjillä on todellinen hätä.

— Kamelinkaulan katkaisi Mavin päätös siirtää jälleen viljelijätukien maksatuksia viikoilla eteenpäin, tiedotteessa todetaan.

Leena Sallinen