Parveketupakointiin on vaikea puuttua - uusi lakiehdotus ei juuri tuo muutosta nykyiseen

1.3.2016 21:55

Kiinteistöhuoltoyhtiöt saavat silloin tällöin yhteydenottoja asukkailta, joita ärsyttää naapurin tupakointi. Tällaisissa tilanteissa isännöitsijöiden keinot asiaan puuttumisessa ovat vähäiset.

—Tupakointia ei voida kieltää, mutta tupakoitsijaa voi pyytää miettimään omaa käytöstään ja ottamaan toiset paremmin huomioon. Yleensä tällainen lähestymistapa auttaa, sanoo asuntosihteeri Kirsi Dillström Imatran kaupungin vuokra-asunnoista vastaavasta YH-Rakennuttajista.

Yhteydenottoihin ei ole tarvetta kovin usein. Viime vuonna asukkaiden tupakointiin jouduttiin puuttumaan Imatran kaupungin vuokra-asunnoissa vain neljästi.

Toimitusjohtaja, vastaava isännöitsijä Timo Niiranen Mansikkalan Kiinteistöhuollosta sanoo, että lain tulisi olla niin selkeä, että taloyhtiöt tietäisivät, miten toimia tilanteessa, jossa tupakointiin puuttumisessa tarvitaan järeitä keinoja.

—Laista pitäisi käydä ilmi, kuka voi antaa asiaan liittyviä määräyksiä, koska muuten isännöitsijät ovat monen tulen välissä. Tällä hetkellä isännöitsijöiden on todella vaikeaa puuttua tupakointiin, koska laki ei anna siihen mahdollisuuksia.

Mansikkalan Kiinteistöhuoltoon valitetaan tupakansavusta keskimäärin kerran kuukaudessa. Suomalaiseen tyyliin kuuluu, että tupakoitsijalle ei mennä valittamaan asiasta suoraan.

—Kyllä se niin on, että jos naapurit eivät edes sano toisilleen päivää, niin ei silloin mennä sanomaan naapurille myöskään tupakoinnista, vaan jätetään se isännöitsijän tehtäväksi, Timo Niiranen toteaa.

Niiranen tietää tapauksia, joissa kerrostaloasunnot on jouduttu remontoimaan tupakoitsijan jäljiltä lattiasta kattoon. Lasku tällaisesta remontista on helposti 10 000-15 000 euroa. Kirsi Dillströmin mukaan joskus joudutaan käyttämään asunnon takuuvuokraa remonttikulujen kattamiseen.

 Uusi tupakkalaki on antamassa taloyhtiöille mahdollisuutta rajoittaa tai kieltää tupakointi parvekkeella tai terassilla, mutta ei sisällä asunnoissa. Kiellon toteuttaisi kunta, ja siihen vaadittaisiin terveysviranomaisen lausunto.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto ovat kritisoineet uutta lakiehdotusta siitä, että se ei ole tarpeeksi tiukka.

Kiinteistöliiton mukaan uusi lakiehdotus ei määrittele tarkasti miten tupakointikiellon hakemista koskeva päätös tehdään.

—Käytännössä prosessin toteuttaminen olisi hankalaa. Lisäksi tulisi huolehtia, että kunnissa olisi prosessin läpikäymiseen riittävästi resursseja, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo.

 

Marjo Latvanen