Etelä-Karjalan kesätyötilanteessa pientä piristystä

27.2.2016 19:22
Kuva: Marleena Liikkanen
Kesätyöntekijä Lassi Kekäläinen siirsi viime kesänä Lappeenrannan Valtakadulta lyhtypylväitä pois pysäköintitalon rakentamistöiden alta.
Kesätyöntekijä Lassi Kekäläinen siirsi viime kesänä Lappeenrannan Valtakadulta lyhtypylväitä pois pysäköintitalon rakentamistöiden alta.

Eteläkarjalaiset yritykset palkkaavat tänä kesänä hieman innokkaammin kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Etelä-Karjalan kauppakamari ja Etelä-Karjalan Yrittäjät tekivät helmikuussa kyselyn, jossa selvitettiin, miten moni yritys palkkaa kesätyöntekijöitä ja mille aloille. Kyselyyn vastasi lähes 150 paikallista yritystä.

Kyselystä selviää, että suurin osa yrityksistä rekrytoi joko yhtä paljon tai enemmän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Lisäksi yhä harvempi yritys ei aio ottaa lainkaan kesätyöntekijöitä. Suuri osa työpaikoista on kaupan alalla, palvelualalla ja teollisuus- sekä rakennusyrityksissä.

Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari pitää kehitystä varovaisen myönteisenä. Hänen mukaansa on tärkeää, että nuoret pääsevät kiinnittymään työelämään varhaisessa vaiheessa.

Kyselystä selviää, että alle 18-vuotiaiden on yhä vaikea saada kesätöitä. Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo, että alaikäisten palkkaaminen ei houkuta yrityksiä, sillä työpaikoille kaivataan ihmisiä, jotka pystyvät hoitamaan kaikkia vuoroja ja tehtäviä.

Hän kuitenkin muistuttaa Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmasta. Ohjelman kautta nuoret pääsevät palkalliseen kahden viikon työharjoitteluun ja saavat kokemuksia työelämästä.

Eevi Kinnunen