Kanteletarta lausuva ja laulava Leena-Kaisa Kivioja saapuu yleisön pyynnöstä Imatralle uudemman kerran

20.2.2016 18:00
Kuva: Leena-Kaisa Kiviojan albumista

Leena-Kaisa Kivioja astuu ensi keskiviikkona Imatran kirjastossa yleisön eteen lausumaan ja laulamaan Kanteletarta esityksessä Mihin tuutinen tytärtä.

Kvioja on esittänyt Imatralla Kalevalaa kahdesti aiemmin ja monet ovat toivoneet häntä esiintymään uudelleen. Imatran seudun Kalevalaisten ja Imatran kirjaston järjestämään runoiltaan on tulossa kuulijoita Lappeenrantaa ja Joutsenoa myöten.

Laulumonologi perustuu vuonna 2002 ensiesityksensä saaneeseen esitykseen Tuuli toi sata sanoa, jota Kivioja esitti eri puolilla Suomea sekä San Diegossa, Budapestissa ja Tukholmassa.
Imatralla nähtävä esitys on työstetty neljä vuotta sitten ja se on lyhennelmä Elias Lönnrotin juhlavuodeksi 2002 tehdystä laajemmasta esityksestä. Kantelettareen pohjautuvassa esityksessä käydään läpi koko elämän kirjo lapsuudesta lähtien. Eteen tulee niin hyviä, kuin huonoja hetkiä.

– Monet vierastavat Kantelettaren kuvailevia sanoja, mutta karjalaisille ja savolaisille sananmuuntelut ovat tuttuja myös omassa murteessa, saoo Savossa syntynyt Leena-Kaisa Kivioja.
Hän uskoo, että selkeämpi esitys on myös helpompi ymmärtää ja tulee lähemmäs kuulijaa.

Leena-Kaisa Kiviojan oma tarina Kalevalan parissa ei alkanut koulusta.
– Koulussa Kalevala tuotiin esille värittömästi. Kiinnostus Kalevalaan lähti kotoa, jossa äiti saattoi kesken askareittensa laulaa, että mikä sorti äänen suuren, äänen suuren ja sorean!
Vuonna 1985 Kivioja valittiin mukaan Kalevalaisten naisten toimintaan ja samana vuonna hän tarttui Kalevalaan ja Kantelettareen uudelleen.

Leena-Kaisa Kivioja on eläkeläinen, jolla on monta rautaa tulessa. Entinen kansalaisopiston laulunopettaja ja Savonlinnan oopperakuoron laulaja sekä laulaa että näyttelee. Hän on esimerkiksi esittänyt Eilaa teatteriryhmä Kimaran suosituissa näytelmässä Eila ja Rampe.
Kantelettaren maailmasta Kivioja sukeltaa takaisin tähän päivään, sillä työn alla on vappukonsertti naisten lauluryhmä Viiliksen kanssa.

Mihin tuutinen tytärtä, Leena-Kaisa Kivioja Imatran pääkirjastossa ke 24.2. klo 17.30.

Marjo Latvanen