Abien korvat kuumottavat kielten kuunteluissa

17.2.2016 9:00
Kuva: Kai Skyttä
Jonna Frosti ja Carla Simões olivat hyvillä mielin ylioppilaskirjoitusten ruotsin kuuntelun jälkeen.
Jonna Frosti ja Carla Simões olivat hyvillä mielin ylioppilaskirjoitusten ruotsin kuuntelun jälkeen.

Kevään ylioppilaskirjoituksissa abiturienttien korvat ovat näinä päivinä kovilla. Tiistaina suoritettiin ruotsin kuullunymmärtämisen koe, keskiviikkona ovat vuorossa lyhyt saksa, ranska, espanja, englanti ja venäjä.

Imatran yhteislukion abit Jonna Frosti ja Carla Simões olivat ruotsin kuuntelun jälkeen huojentuneita.

— Ei ollut niin paha kuin luulin. Jotkut tehtävät olivat vaikeita, toiset taas helppoja, summasi Jonna Frosti.

— Kuunteluihin ei hirveästi voi valmistautua. Olen kyllä katsonut ruotsinkielisiä ohjelmia televisiosta, Carla Simões naurahtaa.

Molemmat sanovat, että kuuntelut ovat ylioppilaskirjoituksissa vähiten jännittävä osuus. Kumpikin on hajauttanut ylioppilastutkinnon eli reaalin osia on suoritettuna jo viime syksyltä. Hajauttaminen helpottaa luku-urakkaa nyt keväällä.

Lukio on nuorista naisista ollut onnistunut valinta. Ilmapiiri koulussa on ollut hyvä. Jonna Frostin mukaan lukion etuna on myös valinnanvapaus: saa itse päättää, mitä opiskelee ja miten. Asenne opiskeluun on siksi erilainen kuin esimerkiksi yläasteen aikana.

Torstai on abiturienteille penkinpainajaisten ja kuorma-autoajeluiden päivä. Penkkaripuvut kaverukset hankkivat yhdessä.

— Meistä tulee supersankareita, Jonna Frosti ja Carla Simões hymyilevät.

Kuunteluiden jälkeen yo-kirjoitukset jatkuvat äidinkielen essee-kokeella 14. maaliskuuta ja reaaliaineilla 16. maaliskuuta.

Tiina Räikkönen