Kolumni: Liikenneverkko kuntoon

15.2.2016 20:52
Kuva: Liisa Hupli-Oinonen
Kimmo Tiilikainen.
Kimmo Tiilikainen.

Toimiva tie- ja rataverkko on jokapäiväisen elämän, talouden virkistymisen ja paremman työllisyyden edellytys. Viimeiset 25 vuotta väylissä oleva omaisuus on rapistunut keskimäärin 100 miljoonalla vuodessa.

Hallitusneuvotteluissa päätimme kuroa tätä korjausvelkaa umpeen 600 miljoonalla kuluvalla vaalikaudella. Viime viikolla hallitus julkisti korjauskohteet. Etelä-Karjala sai paketissa hyvän osan.

Maakunnan rautatie- ja vesiväyliä korjataan yli 50 miljoonalla. Esimerkiksi Mansikkalan vanha rautatiesilta uusitaan. Samoin uusitaan Kanavasilta Lappeenrannassa.

Vainikkalan ratapiha korjataan nykyajan tavara- ja henkilöliikenteen vaatimusten mukaiseksi. Saimaan kanavalle tulee sulkuremontti.

Tieverkon korjauksessa painottuvat metsäteollisuuden kuljetustarpeet. Puumalantien kapeat ja mutkaiset pullonkaulat levennetään. Tietä pitkin kulkee valtava määrä tukkirekkoja Etelä-Karjalan tehtaille.

Niska-Pietilän ja Miettilän teitä vahvistetaan ja päällysteitä korjataan. Lempiälän tie jäi kesken parikymmentä vuotta sitten. Nyt tie tehdään valmiiksi.

Taavetin ja Haminan välinen vaarallisen vilkasliikenteinen tie päällystetään uudelleen ja pielessä olevat kallistukset korjataan. Tämä on ollut ammattikuljettajien toivelistalla pitkään.

Korjausvelan purku ei jää vain yksittäisten kohteiden varaan. Hallitusneuvotteluissa päätimme lisätä perustienpidon rahoitusta vuodesta 2017 eteenpäin, jotta uutta korjausvelkaa ei synny. Tieto lisärahoista alkaa näkyy jo tänä kesänä.

ELY-keskukset hyödyntävät halvan öljyn ja bitumin. Samalla rahalla syntyy nyt enemmän uutta asfalttia.

Rautatiesiltojen korjaukset nytkäyttävät eteenpäin myös Imatra—Luumäki kaksoisraidetta. Alueen teollisuus tarvitsee lisää junia. Nyt radalle ei lisätavaraa mahdu, kun junat eivät voi toisiaan sivuttaa.

Toivon hartaasti, että päätös radan rakentamisesta pystytään tekemään jo tällä vaalikaudella.

Vaikeinakin aikoina on uskallettava investoida tulevaisuuteen.

Kimmo Tiilikainen

Kirjoittaja on maatalous- ja ympäristöministeri (kesk.) Ruokolahdelta.