Jari Lindström käräjäuudistuksesta: Palveluiden oltava järkevästi saavutettavissa

11.2.2016 16:55
Kuva: Jussi lopperi
Jari Lindströmin mukaan käräjäoikeusuudistus on hallituksen tärkeä kivijalkahanke.
Jari Lindströmin mukaan käräjäoikeusuudistus on hallituksen tärkeä kivijalkahanke.

Käräjäoikeusverkoston uudistuksella tähdätään päällekkäisen hallinnollisen työn poistamiseen. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström korostaa, että uudistuksen yksi tavoite ovat säästöt, mutta samalla uudistuksella haetaan myös tehokkuutta. Lindströmin esityksen mukaan käräjäoikeuksia olisi jatkossa 20 nykyisen 27 sijaan.

— On tärkeää, että käräjäoikeudet ovat tarpeeksi suuria, jotta niihin saadaan riittävä määrä ja riittävän monipuolisia juttuja. Näin osaamisen taso säilyy ja sitä pystytään jatkuvasti kehittämään, Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan käräjäoikeusverkoston uudistamisella varmistetaan kansalaisten oikeusturvaa.

— Oikeusturva edellyttää, että oikeuslaitoksen palvelut ovat järkevästi saavutettavissa. Samoin kohtuullinen käsittelyaika ja ratkaisujen laatu tulee turvata. Siihen tällä uudistuksella pyritään. Tosiasia on, että henkilökohtaisen asioinnin tarve on vähentynyt ja tulee vähenemään sähköisen asioinnin etenemisen myötä. 

Karsitulle verkostolle Lindström ennakoi pitkää ikää.

— Keskeinen tavoite on, että uudistuksessa luodaan verkosto, joka voisi toimia 20 – 30 vuotta. Ei oikeuslaitosta voida joka hallituskausi rukata, ministeri Lindström toteaa.

Hannele Karppinen