Kolumni: Uutisten aallonharjalla

8.2.2016 11:57
Kuva: Kai Skyttä

Pitihän sitä kokeilla. Seisomista jatkuvan uutispommituksen keskellä. Tytär latasi hiplattavaan puhelimeeni uutisvahdin. Sellaisen pimputtavan palvelun, joka suoltaa puhelimeen päivän kuumimmat uutiset reaaliajassa.

Määräsin vahdin suoltamaan sisuksistaan uutisia, jotka koskevat taidetta, arkkitehtuuria, musiikkia ja tiedettä sekä rahtusen viihdettä. Mielenkiintoisia aiheita kaikki näin kulttuuriin kallellaan olevan naisihmisen vinkkelistä.

Hottia tavaraa tuli tuutin täydeltä: Barbie on nyt myös kurvikas. Tampere-talolle uusi ohjelmajohtaja. Cris Rock juontaa Oscar-gaalan. Ja, hämmästykää: Viulut pääsevät matkustamoon Norwegianin lentokoneissa.

Kyllä, ihan jännää, mutta tarpeellista tietoa?

Jaksoin olla uutisvahdittavana kokonaiset kaksi ja puoli päivää. Sitten löin suhteen poikki. Meni hermot.

Sovellus ilmoittaa uudesta uutisesta tekstiviestillä. Koska uutisia tunki jatkuvalla syötöllä, puhelin pimputti koko ajan. Kone helähti päivin ja öin. Väsymättä.

Ihmiselle, jolle kännykkä on keskusteluväline (ja joka toisinaan vieläkin vastaa siihen Vihavaisella, Anne puhelimessa), tekstiviesti on tärkeä asia. Se ilmoittaa että pitää tuoda maitoa kaupasta tai hakea sairastunut lapsi koulusta. Myös sen, että puhelinlasku on tulossa ja rättikaupassa ovat alennusviikot.

Tieto barbin vyötärönmitasta ei ole pimputtamisen arvoinen uutinen. Enkä kyllä ihan heti keksi, mikä sellainen olisi. Uutisvahti ei kerro oikeasti tärkeistä asioista kuten kutsu kekkereille, ilmoita että perheenjäsen on päässyt turvallisesti perille tai pyydä tuomaan sitä maitoa.

Ei, vaikka vaihtaisi painotuksiksi politiikan, talouden, urheilun ja mitä näitä muka tärkeitä aihealueita onkaan.

Uintikokeiluni jatkuvassa uutisvirrassa oli lyhyt, mutta opettavainen kokemus. Vakuutuin, että uutiseni joudan hyvin lukemaan lehdistä ja katsomaan televisiosta puoli yhdeksän aikaan illalla. Mistään kovasta, isosta ja merkittävästä en jää paitsi, vaikka en vahdittavana olekaan.

Yhden paikan keksin, missä uutisvahdilla olisi minullakin käyttöä. Jos istuskelisin baaritiskeillä enemmän, olisi vahti oivallinen kumppani. Sitä voisi selailla ajankuluksi, kun tupakkaa ei tule poltetuksi.

Tuntemattomankin vieruskaverin kanssa syntyisi luontevasti keskustelua, kun aloittaisi jutustelun tiedustelemalla tyypin mielipidettä barbie-nuken uusista vartalomalleista.

Vastaus paljastaisi nopeasti kannattaako keskustelua jatkaa vai vaihtaa paikkaa sovinnolla.

ANNE VIHAVAINEN

Kirjoittaja on Uutisvuoksen toimittaja.