Osuuspankki palvelee laskujen käteismaksussa jatkossa vain omia asiakkaitaan — OP Etelä-Karjalassa poikkeuksena ovat venäläismatkailijat

7.2.2016 8:02
Kuva: Jukka Kinnunen

OP ryhmän pankit ovat ottaneet käyttöön uuden toimintatavan harmaan talouden nujertamiseksi. Vuodenvaihteen alusta alkaen muut kuin osuuspankin asiakkaat eivät ole voineet maksaa laskuja käteisellä OP Ryhmän pankin konttoreissa.

Osuuspankin asiakas voi edelleen maksaa laskun käteisellä missä tahansa OP ryhmän pankissa, mutta varat tallennetaan ensin Osuuspankissa olevalle tilille ja maksu maksetaan tämän jälkeen tilisiirtona.

OP Etelä-Karjalan pankinjohtaja Niina Viljakaisen mukaan tavoitteena on yhtenäistää palveluita ja samalla taltuttaa harmaata taloutta, johon tyypillisesti liittyy käteisen rahan käyttäminen.
— Pankeilla on velvollisuus tuntea asiakkaidensa taustat ja liiketoiminta sekä seurata asiakkaiden maksuliikettä tavanomaisesta poikkeavien maksutapahtumien havaitsemiseksi. Käytännössä tämä seuranta on mahdollista vain tilin kautta kulkevan maksuliikkeen osalta.

Etelä-Karjalan Osuuspankissa toimintatavat poikkeavat muista OP ryhmän pankeista ulkomaalaisten asiakkaiden osalta. Esimerkiksi venäläismatkailijat, joilla ei ole pankkisuhdetta Suomeen, voivat poikkeuksellisesti maksaa parkkisakot käteisellä pankin tiskillä myös jatkossa.
— Tällöin asiakkaalta pyydetään joko kirjallinen tai suullinen selvitys rahojen alkuperästä, Viljakainen kertoo.

Kanerva Jalarvo