Saimaan arvokkaan maiseman nimi katkesi Kutveleen kanavaan

24.1.2016 6:00 | Päivitetty: 24.1.2016 18:37
Kuva: Leena Sallinen
Utulan kylän pellot avautuvat Puumalantieltä Kyläniemeen vievät tien varressa.
Utulan kylän pellot avautuvat Puumalantieltä Kyläniemeen vievät tien varressa.

Saimaalta on tarjolla Kyläniemen viljely- ja järvimaisemat -niminen kohde valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Nimestään huolimatta kohde ulottuu Utulaan asti.

Kyläniemi kuuluu Taipalsaaren kuntaan, Utula Ruokolahteen. Kuntien rajalla on Kutveleen kanava, joka katkaisi Kyläniemen manneryhteyden 1790-luvun lopulla. Kanavan vieressä kulkee nykyisin lossi.

Kyläniemestä Utulaan ulottuvan maisema-alueen runko on toinen Salpausselkä.

— Sen rinteiltä ja viljelyalueilta avautuu monipuolisia ja edustavia järvi-, pelto- ja metsänäkymiä, todetaan alueen arviossa.

Maisemat avautuvat varsin hyvin myös Puumalantieltä Kyläniemeen menevälle tielle. Parhaat viljelymaisemat ovat Utulassa, Kutveleesta alkaen näkyy enemmän Saimaata.

Kyläniemen viljely- ja järvimaisemat -kohde kuuluu valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden listan päivitysesitykseen. Siinä on 183 kohdetta, joista neljä Etelä-Karjalasta. Kyläniemi-Utula-kohde on niistä uusi.

Parikkalan Tarnalan viljely- ja järvimaisemat, Ruokolahden ja Rautjärven rajamailla sijaitsevat Haukkavuoren maisemat ja Joutsenon viljelymaisema ovat jo nykyisessä luettelossa, joka on vuodelta 1995.

Siinä on Etelä-Karjalasta kuusi kohdetta. Taipalsaaren Solkei, Imatrankoski ja Suomenniemen Suomenkylä eivät ole enää ehdolla. Suomenniemi kuulukin nykyisin Mikkeliin ja Etelä-Savoon.

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysehdotuksesta voi esittää mielipiteitä ympäristöministeriölle 19. helmikuuta. Tietoa löytyy verkosta osoitteesta ym.fi/maisemakuuleminen sekä asianosaista kunnista ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.
Leena Sallinen