Rs-virus sairastuttaa ikäihmisiä ja influenssa yleistyy Etelä-Karjalassa

21.1.2016 22:11
Kuva: MIKA STRANDÉN
Influenssarokotus antaa hyvän suojan influenssa a -virukselle.
Influenssarokotus antaa hyvän suojan influenssa a -virukselle.

 Influenssaan sairastuneiden määrä on lisääntynyt. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) infektioylilääkäri Pekka Suomalainen arvioi, että epidemian huippu saavutetaan helmikuun puolivälin tai maaliskuun alun tienoilla.

Kun potilailta on otettu mikrobiologisia näytteitä, on paljastunut, että joukossa on myös rs-virukseen sairastuneita. Rs-virus aiheuttaa influenssan kaltaisen taudin, ja hengitys on vinkuvaa.

— Hengitystieinfektion aiheuttavaa rs-virusta on pidetty pikkulasten tautina, mutta rs-virus voi aiheuttaa ikäihmisille vakavan sairauden, Suomalainen kertoo.

Jos influenssarokotuksen ottanut ihminen sairastuu hengitystieinfektioon, rokote ei ole välttämättä pettänyt, vaan ihminen on sairastunut rs-virukseen.

Eteläkarjalaisia parhaillaan sairastuttavassa influenssa a -viruksessa on kahta tyyppiä. Yleisempi on H1N1, joka tunnetaan sikainfluenssana ja joka talvella 2009—2010 aiheutti pandemian.

Pandemian jälkeen H1N1-virus on jatkanut elämäänsä ja muuntunut kausi-influenssaksi. Virus on aiheuttanut epidemian Pietarissa.

Ilpo Leskinen