Tiurun sairaalasta ei tullut vastaanottokeskusta, suojeltu rakennus jää kylmilleen rapistumaan

23.10.2015 16:07
Kuva: kai skyttä
Suojeltua Tiurun entistä sairaalaa ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia muutoksia, jotka voivat vähentää rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.
Suojeltua Tiurun entistä sairaalaa ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia muutoksia, jotka voivat vähentää rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.

Lappeenrannan Joutsenossa sijaitsevan entisen Tiurun sairaalan lämmitys loppuu nyt syksyllä. Lämmityksen lopettamien vahingoittaa suojelurakennusta.

Kiinteistön omistaja Seniori Saimaa pyytää yhtiön omistajilta lupaa lämmityksen lopettamiseen. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että pyyntöön suostutaan. Toinen pienempi omistaja 30 prosentin osuudella on Rauhassa kylpylää pyörittävä Holiday Club Resorts.

Neuvottelut Tiurun myynnistä ja vastaanottokeskuskäytöstä eivät ole tuoneet tulosta, mutta ostajaa haetaan kaikesta huolimatta edelleen.

Vielä muutama viikko sitten Maahanmuuttovirasto vahvisti suunnitelmat, joiden perusteella Tiuruun olisi voinut tulla 600 — 700 asukkaan vastaanottokeskus. Ensin piti kuitenkin muun muassa selvittää rakennuksen kunto.

Aiemmin Konnunsuon vastaanottokeskus oli puolestaan todennut rakennuksen sopimattomiksi vastaanottokäyttöön. Vastaanottokeskus toimi tiloissa vuoden 2012 kesään asti, minkä jälkeen Tiuru on ollut tyhjillään.

Seniori Saimaan toimitusjohtaja Johanna Alatalon mukaan kiinteistö kiinnosti myös ostajia, jotka kaavailivat muuta kuin vastaanottokäyttöä.

Museon mukaan kylmilleen jättäminen on ristiriidassa rakennuksen suojelun kanssa. Koska suojelurakennusta on pidettävä kunnossa, rakennuksen omistajan on oltava tietoinen, miten kylmilleen jättäminen vaikuttaa tulevaisuudessa korjauskustannuksiin.

Rakennusta on pidetty nyt minimilämmöllä niin, ettei kosteusvaurioita syntyisi eikä vesijärjestelmä jäätyisi.

Lämmityskustannukset ovat olleet 115 241 ja 138 093 euroa viime ja sitä edellisenä vuonna. Nyt kiinteistöyhtiö joutuisi vielä satsaamaan uuteen lämmönlähteeseen 11 000 — 163 000 euroa sekä maksamaan 26 500  — 130 500 vuotuisia käyttökustannuksia polttoainekulujen lisäksi.

Rakennuksessa on tehty ilkivaltaa. Rakennuksen kylmäksi saattaminen ei vaadi kaupungin mukaan rakennus- tai toimenpidelupaa.

Anne Kotiharju