Otetaan kesän kärjistä kiinni

27.6.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Katja Juurikko

Moni paikkakunta on vaipumassa uneliaaseen kesähorrokseen. Toisin on Imatralla. Käsillä ovat suven tapahtumalliset kohokohdat. Jo kahden viikon päästä voidaan tehdä yhteenvetoa siitä, mitä Imatran kesä kokijoilleen tällä kertaa antoi.

Tulevan viikonlopun Itä-Lännet antavat epäilemättä paljon. Imatra jää historiaan paikkakuntana, joka isännöi kansallispeli pesäpallon vuotuisen huipentumatapahtuman nimenomaan Suomen satavuotisvuonna. Vastaavaan tilastomerkintään ei tule pääsemään mikään muu kylä koskaan.

Siinä on aihetta ylpeyteen. Juhlavuoden arvo-ottelut on tuotu juuri oikeaan paikkaan. Imatra on ollut pesäpallopaikkakuntien aatelia, ja tulee tuoreimpien näyttöjensä perusteella myös siinä porukassa pysymään.

Sitä mainetta imatralaiset voivat vahvistaa osallistumalla tapahtumiin antaumuksella. Aateluus velvoittaa tässäkin. Kun miesten Itä-Länsi pelattiin Imatralla edellisen kerran vuonna 1989, oli ottelun yleisömäärä reippaasti päälle 6 000. Lukema on edelleen yksi otteluhistorian suurimmista.

Puolentoista viikon päässä odottavat Imatran ajot. Ennusmerkit lupaavat hyvää myös tälle paluun tehneelle brändille. Vieraita tulee paljon ja kotikaduilla monen imatralaisen kuulee kertovan, että sinä viikonloppuna lomaelämyksiä ei lähdetä kauempaa hakemaan.

Kaikki tämä kertoo siitä, että kesällä Imatra on kelpo paikka kelle tahansa. Matkailun iäisyyskysymyksiä on, miten tehdä vahva vetovoima ympärivuotiseksi. Ukonniemellä on jo antaa talveen jonkinlaisia vastauksia, mutta vielä pitää ponnistella lisää siellä sekä muualla.

Matti Veijalainen