Pääkirjoitus: Otetaan luonto luontona, tolkun tie löytyy ihastelun ja vihastelun välistä

18.6.2017 8:08Tekstikoko: AAA
Kuva: Kai Skyttä

Kesä on tullut ja luonto kiipeää syliin. Lappeenrannassa se tuli melkein autoon, kun tuttavallinen hirvi parveili muutama viikko sitten asutuksen ja ajoväylien liepeillä. Hirvi päädyttiin lopettamaan ja jälkikäteen tehtyjen tutkimusten mukaan eläimen erikoinen käytös johtui isosta aivokasvaimesta.

Hirven ampuminen nosti ilmoille suuret tunteet sekä teon vastustajien että puolustajien keskuudessa. Keskustelu noudatti samaa kaavaa, jolla käydään läpi havainnot villieläimistä myös Imatran seudulla. Karhujen, susien, ilvesten ja pienempienkin petojen ilmaantuminen asutuksen liepeille hätkähdyttää.

Toisille ilmiö osoittaa kantojen hallitsemattoman kasvun ja yksilöiden häiriökäyttäytymisen. Toisille luonto on ihastelun kohde ja jokainen otus ansaitsee tilansa myös urbaanissa ympäristössä. Imatralla ja Ruokolahdella viime viikkoina havaitut karhut saavat osan ihmisistä rajaamaan liikkumistaan ja vaatimaan lisää kaatolupia, kun osa virittää kameroitaan uusia kohtaamisia varten.

Tolkku menee tässäkin puolivälissä. Niin kauan kuin ihmisen elinalue ulottuu erämaihin, löytyy eläinmaailman harhailijoita kotipihoista. Kun ei kata pihaan liian helppoja eväitä, eläimet yleensä kokemuksen opettamina hakeutuvat paremmille apajille. Mutta jos villieläin pyrkii tekemään tuttavuutta, jotain on pielessä.

Mari Pajari
mari.pajari@uutisvuoksi.fi