Pääkirjoitus

Maakuntauudistus on jo käynnissä

18.5.2017 4:00Tekstikoko: AAA

Suomen hallintorakenteen historiallisella tavalla muuttava maakuntauudistus on jo tulilla. Uuden maakunnan toimintaa käynnistetään Etelä-Karjalassakin useamman henkilön voimin, vaikka varsinainen väliaikaishallinto aloittaa toimintansa vasta heinäkuun alussa. Valmistelu halutaan tehdä etupainotteisesti, sillä edessä on suuri savotta. Vaikka lainsäädäntö tekisikin hallituksen ristivedon vuoksi matkan varrella kuperkeikkaa, helpottaa jokainen etukäteen otettu askel maaliin pääsyä.

Etelä-Karjalassa hyppy uuteen maakuntamalliin on muuta maata kivuttomampaa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen nivominen Eksoten alle on osoittautunut juuri niin innovatiiviseksi, millaisena sitä alun perin visioitiin. Mutta tehtävää riittää täälläkin. Kuntavaaleissa valitut päättäjät saavat eteensä suuren luokan asioita kunnan tulopohjasta ja kiinteistöjen kohtalosta aina maakuntavaaleihin asti. Maakuntauudistus kuulostaa vaikealta, koska se on vaikea. Monen ulottuvuuden nivominen hyväksi paketiksi ei synny vaivatta.

Uudesta maakuntahallinnosta tulee Etelä-Karjalassa valtava organisaatio. Se heilahtaa sekä henkilöstönsä että budjettinsa turvin kertaheitolla maakunnan jättiläiseksi. Valmistelu onkin tehtävä huolella. Epäonnistuminen tässä työssä tuo hallintoon ylimääräisen pykälän, joka sekä hidastaa että hankaloittaa kansalaisten ja viranhaltijoiden arkea. Parhaassa tapauksessa lopputulos kohentaa aidosti alueellista tasa-arvoa ja maakuntien kykyä rahoittaa palveluitaan.

Mari Pajari
mari.pajari@uutisvuoksi.fi