Pääkirjoitus

Urheilumenestys tuo yhteishenkeä

20.4.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Kalle Sipiläinen

Imatran Ketterän jääkiekkojoukkueen nousua Mestikseen on jännätty pari viime kautta. Palkinnoksi on saatu vain jännitys ja toki hieno Suomi-sarjan mestaruus. Nousu olisi varmasti saanut juhlijoita kävelykadulle ja onnittelukahvit kaupungilta. Suomi-sarjan voitto ei ole tarjonnut juhliin tarpeeksi nostetta.

Ilmiö näkyi myös vuonna 1995, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Laman kolhimat suomalaiset saivat syyn riemuita.

Menestyvä urheilujoukkue on henkinen piriste paikkakunnille. Savonlinnassa juhlitaan juuri jääkiekkojoukkue SaPKon Mestis-mestaruutta. Joukkue ei noussut SM-liigaan, mutta sarjavoitto synnyttää torijuhlat. Juhlinta on siis yhdestä sarjaportaasta kiinni.

Kaupungin johto näkee SaPKon voiton Savonlinnalle isona PR-temppuna ja yhteishengen nostajana. Huuma tekee hyvää paikkakunnalle, jossa maksetaan eniten veroa koko Suomessa ja jonka merkittävä vireyden tuoja yliopiston opettajankoulutuslaitos lakkautetaan.

Urheilujoukkueen menestys nostaa itsetuntoa ja ilonaihetta. Ilmiö näkyi myös vuonna 1995, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Laman kolhimat suomalaiset saivat syyn riemuita. Talous oli jo orastavasti kasvamassa, mutta eräiden arvioiden mukaan mestaruus pani vauhtia ainakin sisämarkkinoiden rattaisiin. Riemu oli kaikkien yhteinen, kuten nyt Savonlinnassa.

Ensi viikonlopusta lähtien Imatralla voi kokea ainakin useita pieniä kansanjuhlia, kun pesäpallojoukkue Imatran Pallo-Veikot aloittaa Superpesiskauden. Pääsarjataso näkyy eri puolilla Suomea ja imee kaupunkiin urheilujännäreitä. Imatra kirjoitetaan tänä suvena aikaisempaa isommilla kirjasimilla monen maakuntalehden sivuilla. Räpylä tekee PR-työtä.

Anssi Kemppinen