Pääkirjoitus

Ei huono, Ruokolahti

28.3.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Matti Veijalainen

Ruokolahden kunnantalolla käännellään tänään tärkeitä papereita. Ja rahakkaita.

Ruokolahden väkiluku oli viime vuoden lopussa 5 241.

Allekirjoitettaviksi pinotaan kirkonkylän uuden koulun rakentamisen urakkasopimukset. Pian perustetaan työmaa, ja aikanaan rakentajat alkavat kysellä tekemisistään maksuposteja.

Ruokolahdella päättäjät ovat pähkäilleet, miten heidän kuntansa kokoinen pitäjä selviää suurinvestoinnistaan verotusta kiristämättä. Kukaan ei kuitenkaan ole ryhtynyt vetämään investointipäätöstä takaisin. Nyt alkaa näyttää siltä, että ei olisi ollut syytäkään.

Parahiksi urakkasopimusten teon aattopäivänä kunnanhallitus pääsi käsittelemään Ruokolahden viime vuoden tilinpäätöksen, mistä kehkeytyi selvästi odotettua parempi. Numerot kertovat, ettei kunta ole rakentamisen lähtötilanteessa likikään polvillaan, eikä se todennäköisesti painu kumaraan vielä työhön käytyäänkään.

Pärjäämisen perusasia pitkällä tähtäimellä on, että palkkaverotulopohjan muodostavia kuntalaisia riittää senkin jälkeen, kun sote-uudistus on muuttanut valtionosuuksien jaon. Viime vuonna Ruokolahden väkiluku laski 70 hengellä. Parinkymmenen vuoden päästä ennusteet tiputtavat ruokolahtelaisten pääluvun 4000:n pintaan, tuhat ihmistä nykyistä pienemmäksi.

Mutta ei sen niin tarvitse mennä. Juuri uusi uljas koulu voidaan katsoa yhdeksi vetovoimatekijäksi, jolla ikäviä ennusteita voidaan kääntää, tai ainakin niiden toteutumista hidastaa.

Onnea matkaan, Ruokolahti. Kyllä se siitä. Huhut nääntymisestäsi voidaan haudata ennenaikaisina.

Matti Veijalainen