Pääkirjoitus

Työttömyyden hoidon oikotiet vähissä

2.1.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: AOP/Ismo Pekkarinen

Imatran merkittävimmät tukityöllistäjät ovat ajautuneet vaikeaan tilanteeseen. Työn vuoksen ja Intopajojen toimintaa joudutaan ensi vuonna supistamaan merkittävästi työllistämismäärärahoihin tehtyjen leikkauksien vuoksi. Etenkin Työn vuoksen talouden pohja putoaa syvälle. Kun yhdistys on vuositasolla tarjonnut tukityöpaikan liki 200 ihmiselle, tuo kolmanneksen leikkaus budjettiin tuskaa moneen imatralaistalouteen.

Palkkatuki korvaa sitä, että työnantaja saattaa joutua käyttämään tavallista enemmän aikaa työntekijän työnohjaukseen.

Kyse on hallituksen voimallisesta työvoimapolitiikasta. Työttömiä aktivoidaan nyt oikein urakalla ja koko palkkatukityöllistämistä halutaan muovata uuteen malliin. Tiukennukset aikarajoissa ja jaetuissa määrärahoissa ovat päättäväisesti luotuja kannustimia, jotka toki tuntuvat niitä maistavalle enemmän kepiltä kuin porkkanalta.

Palkkatukipaikat ovat tarjonneet työttömälle mahdollisuuden arjen rytmiin. Töihin lähtö aamulla, työyhteisön kanssa eläminen sekä arjen ja pyhän erottaminen ovat monelle kullanarvoisia asioita. Syrjäytymisen riski kasvaa merkittävästi, jos ihmiseltä katoaa valtaväestöä ympärillä pyörittävä rytmi.

Yhtä huolestuttavaa on, että leikkaukset eivät millään muotoa korreloi työttömyyden kokonaiskuvan kanssa. Palkkatuki on ollut suurimmillaan pitkäaikaistyöttömien kohdalla. Yli vuoden työttömänä olleita on Imatran seudullakin vuosi vuodelta enemmän. Tämän ryhmän työllistymistä ei juurikaan edesauta pelkkä talouden kohentuminen, sillä monen kohdalla tukitoimet ovat tarpeen.