Pääkirjoitus

Hätä ei ole ohi

29.12.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Kai Skyttä

Maailman poliittisilta myrskyiltä ei olla suojassa Imatrallakaan. Suorin puntari kriisialueiden painekattiloihin löytyy hotelli Vuoksenhoviin viime vuoden marraskuussa perustetusta Imatran vastaanottokeskuksesta. Keskus on kokenut olemassaolonsa aikana sekä hätäisen että hitaamman kasvun hetken. Viimeisin askel on taaksepäin. Maahanmuuttovirasto ilmoitti keskiviikkona karsivansa Imatran paikoista kolmanneksen.

Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 17 000 majoituspaikkaa.

Kun ensimmäiset linja-autot turvapaikanhakijoineen kaartoivat Vuoksenhovin pihaan, elettiin Euroopassa paniikin hetkiä. Pohjoiseen tähdänneet kansanjoukot olivat saapuneet Tornioon ja päivittäin satoja ihmisiä kuljetettiin pitkin Suomea avattuihin keskuksiin. Imatralla hihat kääri SPR. Suurin ruuhka kuitenkin laantui nopeasti ja vastaanottokeskusverkostoa ryhdyttiin purkamaan jo viime kevään aikana.

EU kevensi omaa taakkaansa solmimalla Turkin kanssa sopimuksen pakolaisvirtojen hallinnasta. Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä romahti, mutta EU:n rajojen ulkopuolella pakolaisleirien tarve on pysynyt ennallaan. Pääosin Lähi-idän ja Afrikan maista tulevat ihmiset pakenevat elämiselle kelvottomia oloja, joihin viime viikkojen uutiskuvat muun muassa Syyriasta eivät ennakoi suurta parannusta.

Ihmisten lähdön tarve ei siis ole vähentynyt. Maahanmuuttoviraston tiukan linjan ymmärtää, sillä tyhjien vastaanottokeskuspaikkojen ylläpito syö rahaa. Maailman tasapaino nojaa kuitenkin herkkiin pilareihin. Täytyy vain toivoa, että uutta verkostoa ei jouduta jälleen uudelleen hädän edessä rakentamaan.