Ollaan ihmisiksi

24.12.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Hannu Ojala

Neuvoja ja ohjeita joulun aikaan riittää.

Joulun tunnelmointiin liittyy valmiiksi sisään rakennettuna ajatus hyvästä tarkoituksesta.

Epäilemättä neuvojat ovat liikkeellä aidosti hyvää tarkoittaen. Kynttilöitä ei saa jättää yksin palamaan, liikenteessä on huomioitava erityinen varovaisuus, ylen syöminen ja alkoholi—ainakin liiallisesti—ovat huonoja juttuja. Joululahjoillakin voisi olla parempi osoite perheen ulkopuolella.

Ohjeet elävät omaa elämäänsä ja ihmiset omaansa. Yleisen elämänkokemuksen mukaan he, joille ulkopuolisten neuvoista olisi eniten hyötyä, ohittavat ne sujuvimmin.

Myös jouluvalmistelujen tämä puoli kertoo osaltaan joulun erityisyydestä vuoden juhlapäivien joukossa. Muista poiketen joulu on ihmisten mielissä hengeltään hyvin tavoitteellinen ja samalla taaksepäin katsova.

Jouluna ainakin muutaman hetken ajan pyritään saamaan kiinni siitä tunnelmasta, joka tulee aikuisiällä omista mieli- ja muistikuvista. Silloin käydään hakemassa menneestä makujen, tuoksujen ja äänien kautta jotakin sellaista, mitä yksikään toinen juhlapäivä ei enää tavoita. Niin pääsiäinen kuin juhannuskin ovat jo hukanneet suomalaisessa juhlaperinteessä omintakeisen brändinsä.

Joulun tunnelmointiin liittyy valmiiksi sisään rakennettuna ajatus hyvästä tarkoituksesta, vaikka se toteutuu kovin vaihtelevasti. Usein toisteltu joulurauha lienee parhaimmillaan sitä, että muistettaisiin edes kerrankin olla vaan, mutta aivan ihmisiksi.