Rautjärven myyjällä lupaavia tuotteita

19.12.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Anniina Meuronen
Opas Jani Kosunen.
Opas Jani Kosunen.

Imatran Seudun Kehitysyhtiön toimialojen typistäminen heittää yhtiön osakaskunnille haasteita. Asioita on tehtävä ainakin osin uudella tavalla ja muin voimin kuin ennen, matkailussa muun muassa.

Rautjärven kunta on jo tarttunut toimeen. Valtuusto päätti kunnan oman elinvoima- ja hankekehittäjän palkkaamisesta. Vakanssia lähdetään täyttämään saman tien. Oleellisia asioita on saada käyntiin rautjärveläisten matkailutuotteiden rautjärveläinen myynti. Oma apu on jatkossa kaikkein parasta apua, kunnassa on koettu.

Rautjärven tilanne on hyvä sikäli, että eksoottista myytävää on löydetty. Vielä lupaavammaksi asetelman tekee se, että tuotekehittelyn taustalla on puhtaasti paikallinen tieto ja taito. Jo tehtyjen avausten ja jatkojalostuksessa olevien ideoiden yhteinen nimittäjä on paikallisen sotahistorian tuotteistaminen. Yhtä ja toista on jo tehty, ja vielä enemmän on aikomus siitä teemasta tehdä.

Rautjärven tapauksessa etenkin jatkosodan paikallishistoriasta on paljon kerrottavaa. Kesällä 1941 nykyisen Rautjärven kunnan alueen muistellaan olleen miltei yhtä suurta sotilasleiriä. Silloin kaksi täyttä divisionaa oli odottelemassa hyökkäyskäskyjään, toinen Simpeleellä ja toinen kantapitäjän puolella.

Paljon ehti sattua ja tapahtua. Mitä kaikkea, siitä kannattaa kertoa muillekin muistomerkkien lisäksi muinkin menetelmin. Tyhjän päältä Rautjärvelle rekrytoitavan hankekehittäjän ei matkailussa tarvitse ponnistaa.