Katukanava

Ilmastonmuutos koskee meitä kaikkia

17.7.2017 4:00

Ihmiskunta on todellisten haasteiden edessä. Ilmastonmuutos on tullut myös pohjoiselle leveysasteelle. Myrskyt, tuulet, sateet eri muodoissaan ympäri vuoden ja nopeasti vaihtuvat lämpötilat ovat meidänkin arkipäiväämme. Viljelijät ovat yhä enemmän säiden armoilla.

Kesät eivät ole entisen kaltaisia ja talvista on tullut pitkiä, osin pimeitä, sateisia ja leutoja. Lunta ei ole niinkuin ennen, tai sitä tulee ylettömästi, ei tosin viime vuosina. Tästä kaikesta kärsivät luonnossa elävät eläimet sekä luonto itsessään.

Mitä tekee ihminen? Puhuu talouskasvusta, sotesta ja siitä että me voimme täällä hyvin. Raha on asetettu ihmisen hyvinvoinnin mittariksi. Tuoko raha onnea, hyvinvointia, auringon taivaal-le?

Valitettavasti ilmastonmuutos koskee meistä ihan jokaista. Niin sitä jolla on lompakko ja pankkitilit täynnä rahaa kuin myös niitä jotka seisovat leipäjonossa yrittäen sinnitellä päivästä toiseen. He, joilla ei ole varaa kuluttaa luonnonvaroja ja lentää lentokoneilla etelän matkakohteisiin ovat itse asiassa maailman pelastajia.

Hyvyys, rakkaus, luonnosta ja toisistamme välittäminen ovat asioita jotka jokaisen tulisi ottaa sydämeensä. Tuoko raha rakkautta ja ymmärrystä ihmisen sydämeen?

Mitä jätämme jälkipolville perinnöksi? Se jää nähtäväksi.

Birgitta Wulf
Kemiönsaari