Katukanava

Reippaasti kokeilemaan, Eksote

18.4.2017 4:00

Kansanedustajat Torniainen ja Kopra (UV 11.4.2017) ovat tällä kertaa kumpikin oikealla asialla. Eksotea tulisi heidän mielestään edelleen kehittää, jotta se pysyy eturintamassa, kun sotea pilotoidaan Suomessa. Tällainen pyrkimys lienee Etelä-Karjalassa kaikkien potilaiden kannattamaa.

Julkinen terveydenhoito joutuu tulevaisuudessa kilpailemaan yksityisen puolen kanssa hoitokustannuksissa, nopeudessa ja varsinkin hoidon laadussa. Vuosikausia sitten on julkiselle puolelle pesiytynyt toimintatapa, jossa vain yksi sairaus tai vaiva hoidetaan lääkärin vastaanotolla potilaan yhtä käyntikertaa kohti. Toiselle vaivalle joutuu varaamaan uuden vastaanottoajan. Tätä lääkärit ovat perustelleet siten, että lautakunta on näin määrännyt. Nyt moinen käytäntö Eksotessa tulee kai sen oman hallinnon määräyksestä.

Ihmetyttää, että vain yhdestä vaivasta kerrallaan voi puhua vastaanotolla. Talonpoikaisjärjellä ja insinöörin aivoilla ajatellen luulisi, että samalla istumalla menisi pari kolme pienempää vaivaakin.

Näiden vaivojen yhtaikainen tuominen esiin saattaisi jopa nopeuttaa ja tukea varsinaisen diagnoosin löytämistä siihen tärkeimpään sairauteen. Useamman vaivan käsittely samaan aikaa nopeuttaisi ja helpottaisi lääkärin työtä, koska esim. se tietokonenäyttö on jo kaivettu esiin ja lääkäri on jo tutustunut potilaan alkutietoihin huolellisesti.

Potilas olisi myös jo valmiina vastaanottotuolissa sen toisen ja kolmannen vaivan käsittelemiseksi, joten vastaanottoaika käytettäisiin tehokkaammin. Potilaita voitaisiin vastaanottaa ehkä kaksinkertainen määrä nykyiseen tahtiin verrattuna saavuttaen paremmat diagnoositkin. Tällöin julkisen puolen tuottavuus tuplaantuisi. Myös turhat soittelut myöhemmin hyvinvointiasemille ja uusien vastaanottoaikojen varaamiset vähenisivät puoleen.

Yksityisellä puolella useamman vaivan hoito yhden pysähdyksen taktiikalla on jo käytössä. Jääkö Eksote nyt tässä asiassa jälkijoukkoihin vai vieläkö löytyy uusi vaihde lääkäreiden tuottavuuden parantamiseen?

Kari Terho
Imatra