Ajatuksia yhteiskunnan nykytilasta

9.1.2017 4:00

Moni meistä tuntee olevansa eksyksissä seuratessaan uutisia. Voiko mediaan luottaa? Mikä on totta ja mikä on valhetta? Onko viihde saanut liian suuren vallan ajatuksissamme. Onko humanismista tilanteeseen apua?

Useita vuosikymmeniä eläneenä ja aikoinaan Vuoksenniskan yhteiskoulua käyneenä nousee voimakkaasti mieleen historian ja yhteiskuntaopin lehtorin, maisteri Aino Mustosen, jämerä ja seikkaperäinen opetus historian tärkeydestä hänen jukertaessaan oppilaiden päähän tasa-arvon ja yhteiskuntarauhan peruspilareita. Nykyaikana kansalaistaitojen ja vaikutusmahdollisuuksien hyväksikäytölle on todella tilausta.

Meidän on kasvettava aikuisiksi tässä kaoottisessa kauniiden ja rohkeiden viihdemaailmassa, sillä maailma on totta, kuten osuvasti Pelle Miljoonan laulussa sanotaan. On välttämätöntä, että meillä kaikilla on vastedeskin mahdollisuus, kyky ja halu ymmärtää yhteiskunnan rakenteita, niinkuin aikoinaan jo rakastettu opettajamme meitä valisti.

Tähän haasteeseen voi mainiosti myös vapaa kansansivistystyö antaa hyvät eväät vaikkapa kansanopistoissa sekä työväenopistoissa ja avoimessa yliopistossa.

Tarjontaa ja asiantuntevuutta alalta kuin alalta varmaankin riittää, jos vain sitä haluamme. Mahtavat ihmiskontaktit ovat mahdollisia yhdessä opiskeltaessa ja ihmiseksi kasvaminen on hyvä suoja pinnallisuutta vastaan.

Kriiseissä on aina kasvun mahdollisuus. Keskustelemalla kasvokkain todellisista mieltä painavista asioista meistä kaikista voi kasvaa voittajia. Tämä tosiasia on rauhankasvatuksen keskeisiä teemoja. Imatralla on aina pidetty huolta kavereista, mikä on ollut paikkakunnan vahvuus ja tästä osoituksena on joulukuisen ampumatapauksen johdosta järjestettävä Yhdessä eteenpäin Imatra-tapahtuma.

Ari-Pekka Äikää
paluumuuttaja, Imatra