Katukanava

Imatran digiloikalla on pontta

30.12.2016 4:00

Uutisvuoksi nosti 22.12. pääkirjoituksessaan ”Kaapelista tuli kuumaa” ansiokkaasti esiin imatralaisten nettiyhteyksien saatavuuden. Imatran valmiudesta digiloikkaan olen kuitenkin kirjoittajan kanssa eri mieltä. Imatralla on jo nyt tarjolla Etelä-Suomen taajama-alueista eniten nopeita kiinteitä langattomia verkkoyhteyksiä.

Ukkoverkot ja Imatran kaupunki avasivat viime syksynä Imatralle uuden verkkopalvelun, joka tavoittaa lähes kaikki kaupunkilaiset. Kiinteässä langattomassa laajakaistapalvelussa kodin, yrityksen tai maatilan ulkoseinään tai TV-antennitolppaan asennetaan suuntaava reititinlaite. Laite ottaa langattoman LTE-yhteyden erityisesti tätä tarkoitusta varten varattuun tukiasemamastoon ja tuo nettiyhteyden sisätiloihin kiinteästi johdolla.

Toisin kuin mobiilipalveluissa kiinteän langattoman verkkopalvelun radiotie on varattu täysin tätä palvelua varten, eikä ruuhkautumista tai yllättäviä käyttäjäpiikkejä pääse syntymään. Ukkonet-palvelussa pystymme tarjoamaan tilaajille minimiyhteysnopeuksia — ei jopa-nopeuksia kuten liikkuvaan käyttöön tarkoitettujen mokkuloiden kohdalla joudutaan tekemään.

On toki totta, että kuituyhteys pystyy vielä tällä hetkellä tarjoamaan suurempia yhteysnopeuksia kuin kiinteä langaton, mutta kuituyhteyden rakentaminen on myös todella paljon kalliimpaa niin kunnalle kuin loppukäyttäjällekin. Alueella, missä kiinteän langattoman yhteyden rakentaminen maksaa esimerkiksi satatuhatta euroa, pitää kuiturakentajan varautua useiden miljoonien laskuun. Yhteyden käyttäjälle liittyminen kuituyhteyteen maksaa aina useita satasia, yleensä useita tonneja. Kiinteään langattomaan liittyminen on maksutonta.

Nähdäkseni Imatralla digiloikan ponnistus osui erinomaisesti kohdalleen!

Antti Pellinen
toimitusjohtaja, Ukkoverkot Oy