Ihmisten oikeuksia valvottava myös

12.12.2016 21:16

Johan on jeesustelua. S-ryhmä luopuu turkisten myynnistä eettisistä syistä ja vetoaa eläinten oikeuksiin. Toki nekin ovat tärkeitä, mutta entäpä ihmisten oikeudet? Onko niitä koskaan mietitty? Esimerkiksi banaaneja kuljetetaan Suomeen toiselta puolelta maailmaa ja täällä ne myydään jopa alle eurolla kilo.

Voi vain arvata, mitä jää banaanien kasvattajille ja sadonkorjaajille, kun kauppa ottaa omat voittonsa, eikä hedelmien rahtaaminenkaan kaukana olevista maista ole ilmaista.

Entäpä kehitysmaissa nälkäpalkalla tehdyt vaatteet ja erilaiset jalkineet? Iso osa S-ryhmänkin myymälöissä olevista vaatteista ja kengistä on valmistettu maailman köyhimmissä maissa, joissa työolot saattavat olla aivan ala-arvoisia, jopa hengenvaarallisia. Millainen eettinen kanta S-ryhmällä on näihin tosiasioihin?

Suomalaiset ovat valveutuneita ja asiantuntevia kuluttajia. Kyllä me asiakkaat osaamme itsekin tehdä omat ratkaisumme esimerkiksi turkisten suhteen ilman, että joku kauppaketju meitä siinä ohjailee oikeille poluille ja tekee päätöksiä puolestamme.

Marja-Leena Patrakka