Mielenkiintoinen kysely

29.11.2016 21:14

Uutisvuoksen kyselyä Uskotko matkailun piristyvän Imatran seudulla? (18.11.) oli ilo lukea. Nyt julkinen kiitos kuntalaisille siitä, että ylipäätään matkailua on alettu arvostamaan elinkeinona muiden elinkeinojen ohella.

Me olemme saaneet kokea matkailun merkityksen alueellemme viime vuosisadan alussa ja lähivuosien matkailupyrähdyshuippu oli noin 3—4 vuotta sitten. Urheilu-, kulttuuri- ja ostosmatkailu ovat tuoneet positiivista pöhinää alueellemme ja ennen kaikkea myös työpaikkoja.

Myös alueemme asukkaille on tarjolla enemmän muun muassa kaupan palveluita. Saimme myös edelleen tuta ruplan kurssin romahduksen ja miten maailman poliittinen tilanne voi vaikuttaa myös meihin.

Se mikä ei edistä matkailua, on oman paikkakunnan aliarviointi, jatkuva narina ja turha kateus. Sen vuoksi lämpimät kiitokset annan myös asenteiden muutoksesta, sillä julkista ryssittelyä en ole enää saanut kuulla.

Tulee matkailija mistä maasta tahansa, hän on matkailija ja hänen käyntinsä täällä Etelä-Karjalassa ei ole pois keneltäkään, päinvastoin! Sen sijaan, jos joku miettii, miksi kummassa matkailijat tulisivat tänne, miettisin ennemmin mitä voin tehdä paremmin, jotta matkailijat tuntevat itsensä tervetulleeksi. Suomalainen luonto on kaunista ja hiljaista, Saimaa on ainutlaatuinen.

Saimaan markkinointiin panostetaan neljän kaupungin voimin (Lappeenranta, Imatra, Mikkeli ja Savonlinna) — yhteismarkkinointi on oikea tapa toimia.

Lapissa tämä malli on otettu käyttöön ja toimii. Verkostoituminen ja matkailutuotteiden myynti yhdessä poikii aina hyvää muillekin yritysryppään matkailuyrittäjille.

Hyvä esimerkki Imatran ajo vuonna 2016. Keskustelin yhden pariskunnan kanssa ajo-lauantaina, olivat päättäneet vasta viikkoa ennen tapahtumaa lähteäkin ajoihin. Lähin vapaa majoituspaikka löytyi Lemiltä — no, ei huono asia ollenkaan meidän maakunnalle, vai mitä?

Tärkeää on olla valmiina, palvelut kiitettävällä tasolla ja palvelualttius huipussaan, kun matkailijat meille rantautuvat. Siitä hyötyy koko Etelä-Karjala ja sen yritykset ja etenkin asukkaat.

Uutisvuoksen kysely-lukuhetkeni jälkeen olinkin ”Mielensä keventäjä”.

Tiina Wilén-Jäppinen
Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, sd.