Katukanava

Saako konsertissa ilakoida?

28.11.2016 4:00

Lapsemme on kehitysvammainen 22-vuotias downpoika. Menimme perjantaina 25.11.2016 Imatran kulttuurikeskuksen Karelia-saliin Lauri Tähkän konserttiin. Poikamme oli intoa täynnä ja odotti kovasti vihdoin näkevänsä suuren suosikkinsa Lauri Tähkän.

Poika oli innoissaan konsertissa ja eli musiikin mukana, eikä malttanut olla koko ajan hiljaa. Hän huuteli välillä hyvä Lauri Tähkä, hyvä konsertti, kyseli soittajien nimiä ja huudahti hei yms.

Alapuolellamme istui pariskunta, joka ei poikamme käytöksestä pitänyt. Rouva pyysi jo ensimmäisen kappaleen jälkeen että olkaa hiljaa. Herra sanoi hieman myöhemmin heidän tulleensa kuuntelemaan Lauri Tähkää ei meidän poikaa. Johon tokaisin, että emmehän me kirkossa ole, tämä ei ehkä ollut minulta kovin fiksua.

Tässä vaiheessa ajattelin, että yritämme konsertin tauolla vaihtaa paikkaa, jotta pariskunta edessämme pystyy keskittymään konsertista nauttimiseen poikamme soimaamisen sijaan. Poikamme hipaisi muutaman kerran edessä istuvaa rouvaa hiuksista, mikä myös vaikutti olevan kauhea asia, tiedoksi vaan rouvalle kehitysvammaisuus ei tartu kosketuksesta.

Tauon alettua saimme syytösryöpyn niskaamme ja pariskunta hävisi samantien paikalta. Emme ehtineet selittää poikamme käytöstä, pyytää anteeksi aiheuttamaamme häiriötä, emmekä kertoa aikeestamme vaihtaa paikkaa. Pariskunnan sanat satuttivat. Kysyimme muilta lähellä istuneilta olemmeko heitä häirinneet, vastaus oli että emme. Pariskunnan purkauksen kuuli moni muukin ja kiitos niistä kannustavista sanoista jotka saimme tutuilta ja tuntemattomilta ketkä tilanteen huomasivat.

Saimme vaihdettua paikat viisi riviä ylemmäksi ja siellä varmistimme, että edessä istuville sopii että tulemme siihen. Kiitos paikan vaihtaneille ja ylempänä istuneille avarakatseisuudesta.

Poikamme jaksoi iloita ja elää musiikin mukana koko kolmetuntisen konsertin ajan. Kotiin lähti tyytyväinen Lauri Tähkä -fani.

Olemme olleet aiemminkin konserteissa ja keikoilla, emmekä ole kohdanneet vastaavanlaista ahdasmielisyyttä tai vihaa. Haluaisimme jatkossakin viedä lapsemme nauttimaan musiikista. Joten toivomme mielipiteitä: Onko Imatran kulttuurikeskuksen Karelia-sali paikka, missä toivotaan konserttiyleisön istuvan hiljaa vai saako siellä olla ääntä ja ilakointia musiikin mukana?

Pia ja Petri Liikkanen