Katukanava

Imatran talot ja autiot pihat

26.11.2016 4:00

Lähiaikoina on saanut lukea Imatran lakkautettavista kouluista, uusista isoista koulukeskuksista ja niiden sijoittelusta. Aluksi meidät säikyteltiin yhdellä isolla Ukonniemen kampuksella, joten kun siirryttiin puhumaan kolmen koulun mallista, unohdimme kuinka hieno nykyinen lähikoulumallimme on. Vanhoja ja hyvin palvelleita lähikouluja uhkaa lähivuosina sulkeminen.

Osa vanhoista kouluista on varmasti huonossa kunnossa mutta ovatko kaikki? Sisäilmakeskustelu on saanut mittasuhteet, jotka eivät ole enää kohtuulliset. Tähän asti pieni lapsi on saanut aloittaa koulunsa ikäluokkansa kanssa samassa pihassa. On saanut kasvaa nuoreksi ja osana kasvamista on siirtyminen yläkouluun.

Kaupunkimme on sitä mieltä että ekaluokkalaisen koulu on sama kun peruskoulua päättävien koulu. Ensimmäisestä välitunnista saa tulla tutuksi jo kaikki isompien teinien leikit ja temput. Kielenkäyttö saattaa olla jopa vähän pelottavaakin, teinityttöjen puhetta kuunnellessa saattavat omatkin korvat punoittaa. Isommat koulun pihalla jo maistelevat tupakkaa, joku kehuu jo viikonloppuna maistaneen muutakin.

Kun säästämme lapsiemme kasvuympäristössä, heidän koulutuksessaan ja turvallisuudentunteessaan, voisi sanoa rahojen olevan loppu. Siemenperunoita syödään. Lapset, jotka ovat ainut tulevaisuutemme, ansaitsevat enemmän. Jos kaupunkimme kiinteistöjen kunto on niin huono, miksi vain Fortum on ilmoittanut tyhjentävänsä vuokra-asunnot. Ainoastaan Fortum on myös kertonut sisäilmaongelman aiheuttajat.

Mansikkalan sisäilmatutkimusta ei saa nähtäväksi koska maallikko ei kuulemma ymmärrä siitä mitään. Mitä vaaraa sitä on silloin näyttää? Missä kunnossa ovat kaupunkimme 1970-luvulla rakennetut kerrostalot? Entä 1960-luvulla rakennetut? Ovatko tasaiset omakotitalomme asumiskelvottomia? Miten laho Lähteen talon pitää olla, ettei sitä kannata korjata? Kuinka paljon vanhan hirsitalon kunnostus voi niellä rahaa?

Ennen kuin virkamiehemme purkaa kaiken vanhan ja siirtää perintömme oppimaan uusiin peltielementeistä kasattuihin keskuksiin on syytä pysähtyä. Jos vauhti on liian kova ja ketään ei ole ohjaksissa, kannattaa jalkaa nostaa kaasulta. Parempi on tulla oikeaan päätökseen vähän myöhässä kuin kiirehtiä väärään ratkaisuun. Meistä jää vain rautaiset hampaat ja perinnöksi lapsiemme tulevaisuus. Omien tai vieraiden. Tehdään siitä hyvä.

Kalle Porkka