Katukanava

Lähde

22.11.2016 4:00

Aion viettää loputkin elämästäni Imatralla. Suhtaudun asuinpaikkaani siis hitaan ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Toisenlainen suhtautuminen on esimerkiksi virkamiehellä, joka sattuu ensisijaisesti käymään täällä töissä.

Kaupungilla on kiire purkaa Lähteen talo. Uutisvuoksen artikkeli (20.11.) nimeää kaupungiksi Topiantti Äikkään, joka ”käynnistää välittömästi toimenpiteet”. Motiivi tosin puuttuu, vaikka sen valehdellaan olevan rakennuksen kunto. Onhan rakennus museoviraston viimevuotisen lausunnon mukaan ”melko hyvässä kunnossa”. Normaalin ja rauhallisen virkatiekäytännön mukaan pitäisi puolueettomasti ensin tutkia, ettei tule hutiloiduksi. Puolueellisesti tutkittaessa — kuten näyttää meillä näinä aikoina tapana olevan — taas hutiloidaan aina.

Lappeenrantalaiset ovat pian modernisoineet keskustansa raatihuonetta ja kirkkoa lukuun ottamatta. Sama henki on myös Imatralla. Evälahti tuhosi äskettäin entisen Uutisvuoksen toimitalon Einonkadulta. Nyt lähtee Lähteen talo. Ja perusteettomalla kiireellä, aivan kuten kaupunkimme koulujen kohdalla juuri nyt toimitaan. Tietysti nopea on oltava, ettei kukaan ehdi väliin.

Purkaminen on helppo ratkaisu, jossa mennään yli matalimman aidan. Vaatii työtä, vaivaa ja älyä etsiä aukion toisella puolella olevan Bar & Cafe Kuohun kaltainen ratkaisu. Kruununpuiston ja Inkerinaukion ajaton tunnelma olisi hyvä kokea ajattomana tulevaisuudessakin. Elotonta betonilähiötunnelmaa löytyy riittämiin Helsingintien toiselta puolelta.

Samuli Saarela