Vaittilan koulun säilyttämiselle hyvät perusteet

14.11.2016 21:21

Uutisvuoksen pääkirjoituksessa 14.11. kerrottiin, että Ruokolahdella ollaan jättämässä hiljaa hyvästit kyläkouluille. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tiedossa mitä kunnanhallitus on maanantaina päättänyt, mutta täyteen kerätty kuntalaisaloite takaa sen, että Vaittilan koulun osalta asia ei ole vielä loppuunkäsitelty. Nimiä kertyi lyhyessä ajassa reilusti yli vaaditun, joten on väärin sanoa, ettei asia kiinnostaisi kuntalaisia.

Kuulemistilaisuudessa kunnan tekninen johtaja kertoi, että Vaittilan koulun seuraavan kymmenen vuoden kustannukset rakennuksen osalta ovat noin 10 000 euroa vuodessa koostuen lähinnä lämmityskustannuksista. Mikäli koulu loppuu, samat kustannukset säilyvät kunnan maksettavina, ellei rakennusta myydä. Säästöjä ei siis synny, vaikka koulutoiminta lakkaisi. Uusi koulu maksaa 14 miljoonaa euroa, joten Vaittilan kustannukset ovat varsin kohtuulliset.

Vaittilan osalta kyse ei ole kyläkoulun lopettamisesta, kuten Virmutjoella ja Huhtasenkylässä. Vaittilan koulu on jo hallinnollisesti osa Kirkonkylän koulua. Siellä toimivat luokat 1—3 sekä esikoulu. Uutta isoa koulua perustellaan sillä, että lapset pääsevät osaksi suurta yhteisöä ja toiminta monipuolistuu. Hyviä asioita nämäkin, mutta 7-vuotias tarvitsee kasvunsa tueksi riittävän pienen yhteisön, sopivasti sosiaalisia kontakteja sekä turvallisen ympäristön.

Kunnan sivistystoimenjohtaja kertoi, että jos uudet päättäjät katsovat tarpeelliseksi jatkaa opetusta myös Vaittilassa, estettä ei ole. Miksi siis korostetaan, että asia on jo päätetty, kun vaikuttamisen mahdollisuuksia on edelleen jäljellä? Oppilaita Vaittilan kouluun riittää nykyisten laskelmien mukaan ainakin vuoteen 2023 saakka.

Barrikadeille on syytä nousta viimeistään nyt! Meillä kuntalaisilla on oikeus vaikuttaa asioihin, haastaa ihmiset pohtimaan ja keskustelemaan asiasta. Onko poliitikkojen yksimielisyys kouluasiassa harha? Kunnan valtuustossa istuu vähän sellaisia päättäjiä, joilla olisi omia lapsia, minkä lisäksi moni perheellinen päättäjä joutuu jääväämään itsensä. Kuulemistilaisuuteen osallistuneet poliitikot pesivät kätensä päätöksenteosta, vedoten siihen, että uusi valtuustohan näistä lopulta päättää. Nyt asia tuli kuitenkin nykyisen hallituksen päätettäväksi?

Säästöjä pitää syntyä, mutta onko välttämätöntä säästää lapsista? Vaittila on kunnan toiseksi suurin taajama, ensin täältä vietiin päiväkoti ja nytkö vielä koulukin? Koulun lakkauttamisella on kustannusten lisäksi vaikutusta myös alueen vetovoimaan. Onko järkevää lakkauttaa toimiva lähikoulu?

Minna Helle
Lastentarhanopettaja, kahden tulevan koululaisen äiti Salosaari, Ruokolahti