Kaupunki hyvä, älä pakene reunoillesi

9.8.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: kai skyttä

Kävin kesälomalla Pohjois-Norjan keskuksessa Tromssassa. Lumihuippuisten vuorten ympäröimä yliopistokaupunki on väkiluvultaan Lappeenrannan kokoinen, mutta sen keskusta muistuttaa enemmän Tamperetta.

Kaupunkisuunnitteluun on panostettu pitkään ja kokonaisvaltaisesti.

Piipahdin myös Narvikissa, jonka satamassa Kiirunassa tuotettu rautamalmi lastataan maailman merille. Vaikka kaupungin väkiluku on Imatraa pienempi, ei aloitteleva yrittäjä löytäisi sieltä tyhjää liiketilaa.

Turismi tunnetusti kukoistaa vuonomaassa ja norjalaisilla itselläänkin riittää dollaria leivän päälle. Rahassa kylpevä kansa äänesti jopa ruokakauppajätti Lidlin jaloillaan ulos maasta, koska se oli norjalaisten mielestä liian rahvaanomainen.

Meikäläisten on helppo taipua ajattelemaan, että paikallisten kerskakulutus ja turistit tekevät sikäläisistä kaupungeista vireitä. Esimerkkikaupunkien eläväisyys perustuu kuitenkin paljon muuhunkin.

Vuoristoiseen Pohjois-Norjaan ei ole syystä tai toisesta rakennettu suuria ohitusteitä. Suurten välimatkojen päässä sijaitsevat keskustaajamat ovat ainoita taukokeitaita. Valtateiden varsille ei ole pesiytynyt vähittäiskaupan suuryksiköitä.

Kaupunkien keskustat ovat kompakteja kaiken kansan olohuoneita, joissa riittää myös kohtaamispaikkoja. Keskustojen toiminnallinen rooli on vakiintunut, koska kaupunkisuunnitteluun on panostettu pitkään ja kokonaisvaltaisesti.

Imatran keskusta on suurtapahtumien seutuja lukuun ottamatta hiljainen. Torigalleriassa kävi viima, eikä kolmen vetovoimaisen toimijan tilalle liene nykyisessä markkinatilanteessa helppo löytää uusia ankkurivuokralaisia.

Turisteja kaupungissa kyllä kesäisin tepastelee, mutta palvelut näyttävät pakenevan joukolla ytimestä kaupungin laidoille. Sama ilmiö riepoo monia suomalaiskaupunkeja.

Aikojen saatossa tehtyjä virheitä on hidasta korjailla. Tehokkaampaa on keksiä keskustoille uudet roolit. Suurimpiin kaupunkeihin on jo syntynyt kokonaisia elämystalouden vyöhykkeitä. Kouvolassa keskustan ovat vallanneet ruokapaikat.

Mikä rooli Imatrankosken pitäisi ottaa?

JOONAS TAPANINEN

Kirjoittaja onUutisvuoksen toimittaja.