Kolumni

Nyt alkaa kahvin juonti!

12.7.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Kanerva Jalarvo

Kahvi pidentää ikää, otsikoi Helsingin Sanomat tiistaina. Jutussa kerrotaan kansainvälisen syöpätutkimuslaitos IARC:n ja Lontoon Imperial Collegen tutkimuksesta, jossa kahvin vaikutus havaittiin.

Pitkän iän salaisuuksia tuntuu löytyvän yhtä paljon kuin pitkään eläviäkin.

Tutkimus vaikuttaa kieltämättä pätevältä. Se kattaa yli puoli miljoonaa ihmistä, kymmenestä eri maasta, 16 vuoden ajalta. Tuloksena löytyi yksi tekijä, joka vähensi riskiä sairastua tai kuolla ennenaikaisesti: kahvin juonti.

Ihan kuin jotain tällaista olisi kuultu aiemminkin. Uutisesta heräsi vahvasti tunne, että taasko ne löysivät jonkun nuorentumislääkkeen. Eikös vastaavia juttuja ole pulpahtanut esiin tasaiseen tahtiin?

Nopealla googlauksella oletukset osoittautuvat todeksi. Viime vuosien aikana on uutisoitu niin naurun, liikunnan kuin punajuurimehunkin pidentävän ikää. Elä terveellisesti niin elät pidempään, ohhoh. Yllättäviä ovat vastaavat tulokset saunomisen ja kuorolaulun harrastamisesta. Pitkän iän salaisuuksia tuntuu löytyvän yhtä paljon kuin pitkään eläviäkin.

Takaisin kahviin. Vaikka ennätyslaajassa tutkimuksessa todettiin kahvin suojaavan kaikilta kohderyhmän sairauksilta ja kuolinsyiltä, kukaan ei oikein tiedä miksi. Samapa tuo, jos se on tutkittu, niin tottahan sen on oltava.

Itse en ole kahvia juuri juonut. Sosiaalista painetta sen suhteen tulee reippaasti.

”Eikös se poika ole vieläkään opetellut kahvia juomaan?”, kuuluu vähintään isovanhempien, kolmen tädin ja kuuden serkun suusta jokaisissa kahvitarjoilun omaavissa juhlissa.

Jotkut kaverit ihmettelevät, miten pysyn hereillä ilman aamukahvia. Koulussa luentojen välissä pitäisi ilmeisesti haluta kahvikupillinen, että jaksaa seuraavalla.

Kieltämättä kahvin piristävä vaikutus ja cooleissa kahviloissa coolina hengailu kiinnostaisivat. Nyt kun sumpin on todettu pidentävän ikääkin, olisi sen juonti suorastaan suositeltavaa.

Nyt se on päätetty, opettelen juomaan kahvia!

Taneli Toikka
taneli.toikka@uutisvuoksi.fiKirjoittaja on Uutisvuoksen toimittaja.