Kolumni: Haaveillen

10.7.2017 13:14Tekstikoko: AAA

Taasko sie istut siinä vain haaveilemassa? Näin minua on toruttu kaukaisina vuosina sen verran, että tyhjän tuijottelusta uhkaa vieläkin tulla syyllinen olo.

Ei meidän kaikkien haaveista voi uusia Imatran ajoja syntyä.

Nykyisin onneksi tiedän, että haaveileminen ja tyhjän tuijottaminen ovat kaikin puolin sopivaa kaikille ihmisille. Haaveiden kanssa on vain oltava tarkkana, ne saattavat toteutua. Usein se vaatii toki myös työtä.

Tänään, Imatran taas hiljennyttyä ajojen päätteeksi, on hyvä hetki muistaa yhtä haaveilijaa, Hulluna Muurarinakin mainittua Toivo Tannista. Moni mies ja nainen on tehnyt ja tekee valtavan työn ajojen saamiseksi ja niiden toteuttamiseksi, mutta ilman Tannisen hullua haavetta ja loputonta sitkeyttä Imatran ajoja ei olisi olemassa.

Tanniselle lienee syntynyt haave Imatralla toteutettavasta kansainvälisestä MM-tason moottoripyöräkilpailusta hyvissä ajoin ennen vuonna 1953 ajettua kansainvälistä TT-kisaa. Kymmeneen vuoteen ei tapahtunut mitään konkreettista, mutta vuonna 1962 ne nähtiin, ensimmäiset ajot. Parin vuoden kuluttua Imatralla ajettiin jo MM-pisteitä.

Kahtena viime vuonna Tanninen ja moni muu jo tuonilmaisiin siirtynyt alkuaikojen työmyyrä olisi nauttinut RR-radan äänistä ja tapahtumista rinta rottingilla. Itse olisin mieluusti katsellut menoa ainakin Marjaana Mattilan ja Ritva Toreniuksen, ent. Niemeläinen, kanssa.

Hekin uskoivat lujasti Imatran ajoihin ja niiden palaamiseen Imatran kesän huippuhetkeksi.

Ei meidän kaikkien haaveista voi uusia Imatran ajoja syntyä, eikä ole tarpeenkaan. Kaikki haaveet ovat yhtä tärkeitä, niin toteutuneet kuin toteutumattomatkin. Mukavien asioiden ajattelu kirkastaa vaikean päivän, nostaa ylös arjen harmeista.

Haaveita on luullakseni kahta päälajia. Toinen on tuollainen kuin Hullun Muurarin unelma, se laittaa tekemään ja tavoittelemaan. Toinen on sellainen lepopaikka, riippukeinu, jossa voi lepäillä ja kerätä voimia.

Kummatko ovat tärkeämpiä? En minä osaa sanoa. Osaatko sinä?

Marjut Vuotila
Kirjoittaja on imatralainen vapaa toimittaja.