Kolumni

Jytkybileet loppuivat

14.6.2017 4:00Tekstikoko: AAA

Viime päivien puoluepolitiikasta tulee mieleen pieleen menneet nuoruuden hyvät kotibileet.

Eli kansa on äänestänyt, pulinat alkakoon.

Alussa kaikilla oli hauskaa. Tunnelma nousi ja nousi. Ravakoista juhlista alkoi kuitenkin levitä tietoa laajalle ja niin ovesta lappasi sisään vieraampaakin väkeä. Oudotkin kuokkavieraat toivotettiin mukaan, kunnes heitä on liikaa ja bileet muuttuivat.

Musiikkityyli vaihtui, piti pelätä kodin arvotavaroiden säilymistä ja alkoi ahdistus.

Tänään tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta, kun Timo Soini valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi. 14.6.1997 Soini aloitti kavereidensa kanssa työn, joka loi Suomeen mahtavat puoluebileet.

Vuosien kuluessa meno alkoi olla, kuin Tyko Sallisen kansanihmisiä kuvaavassa Jytkyt-maalauksessa. Maine kiiri ja puoluetoimiston ovi oli auki. Isäntä otti vastaan.Vähitellen meno muuttui. Uusien tyylien tulijoita oli pian niin paljon, että isännän luoma jytkymusiikki vaihtui.

Viime lauantaina tulijat ottivat ohjat puolueessa.

Perussuomalaisten elinkaaressa on tuttuja elementtejä Suomen maaseudun puolueeseen, jonka raunioille Soini oli perustamassa perussuomalaisia kolmen muun vaikuttajan kanssa.

SMP nousi Veikko Vennamon johdolla varsin suureksi puolueeksi jo 1970-luvulla, mutta rötösherrajahtipolitiikka ei kelvannut hallituksiin.

Uusi nousu tapahtui vuonna 1983, jolloin puolue sai 17 kansanedustajaa ja tien Pekka Vennamon johdolla hallitukseen. Puolueesta tuli vallan eliittiä. Populistipuolue ei voinutkaan enää harrastaa eliitin kritiikkiä, paitsi kansanedustajaksi jäänyt isä-Vennamo.

Hallitusvastuusta alkoi alamäki. Hajoaminen alkoi puoluekokouksista, joiden puheenjohtajavalinnat johtivat ristiriitoihin. SMP:n eduskuntaryhmäkin hajosi.

Omissa kotibileissä oli pakko ottaa vastuuta. Piti alkaa lapata kuokkavieraat ovesta toiseen suuntaan. Siinä hommassa auttoivat kaverit, jotka oli juhliin alun perin kutsuttu.

Perussuomalaisiin juhliin oli tullut niin paljon uusia bilehilejä, ettei Soinin kavereineen mahtanut enää mitään.

Minun kotibileissäni ei ollut demokratiaa, kuten perussuomalaisilla. Oli pakko käskeä.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa demokratia päätti, että jytkybileet ovat ohi ja edessä on uudet bileet. Eli kansa on äänestänyt, pulinat alkakoon.

Anssi Kemppinen
anssi.kemppinen@uutisvuoksi.fiKirjoittaja on Uutisvuoksen toimittaja