Kolumni

He tahtovat sinut

4.1.2017 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: kai skyttä

Roihuaako rinnassa palo yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen? Tehtiinkö jälleen vääriä päätöksiä? Kiinnostavatko kahvittelut kymmensenttisten paperipinojen äärellä? Ettei nyt vain olisi juuri sinun aika astua johtoon. Ehdit mainiosti rustata nimesi kevään kuumimpiin papereihin, kuntavaalien ehdokaslistoihin.

Jokainen huoltoaseman kahvipöydän urputtaja tai nimettömien nettikommenttien väkertäjä huutelee tuuleen.

Oli nimikirjoitustasi kärttävä ihminen vasemmalta, oikealta tahi niiden välimaastosta, pistät kepeällä kynänliikkeellä hänet kehräämään. Kunhan politrukki tokenee maireasta hymystään, sinut vihitään sisäpiirin saloihin. Saat ehdokkuuden myötä lisenssin avautua aatteestasi vaalitilaisuuksien harvalukuisen katsomon edessä ja pääset jakamaan vakaumuksellisia karamelleja niitä kourakaupalla hamuaville lapsijoukoille. Kasvosi päätyvät julisteisiin, joihin maaliskuun vetiset lumipallot terhakkaasti läjähtävät. Maksaakin saat, ihan niin paljon kuin haluat.

Kiehtovassa vaalitaistossa on kuitenkin riskinsä. Aina sinne valtuustoon joku valitaan. Lienee paikallaan pari ohjetta poliittiselle taimelle, joka ottaa kesän korvalla ensiaskeleensa valtuustosalin kynnyksen yli.

Huuhtoutuessasi vallanpidon syövereihin, älä säikähdä muutosta itsessäsi. Olet todennäköisesti pitänyt äänestäsi jo ehdokkaaksi lähtiessäsi. Pidät siitä päivä päivältä enemmän. Jos aiemmin kuntien päättäjilleen jakamat kokouspalkkiot tuntuivat elitistiseltä tuhlailulta, nyt käteen jäävät hikiset kympit ovat vitsi. Mielipiteiden muodostumista siivittänyt spontaanius puolestaan kärsii, kun ajattelun raaka-aineena on käytettävä taloudellisia realiteetteja.

Vaikka kaikki kollegasi tietenkin ovat yhteisen hyvän asialla, toiset ovat eri hyvän kuin toiset. Media, joka tuntui vielä kotisohvalla rohkealta ja moniääniseltä, muuttuukin nyt puolueelliseksi pahan ilman linnuksi. Saatat jopa haluta kertoa tämän medialle. Älä sitä murehdi, niin tekevät muutkin. Mutta on vihjattava, että ne muut ovat lähinnä ne viisi tyyppiä, jotka koko mediakenttä tuntee tosi hyvin.

Älä silti emmi. Jokainen huoltoaseman kahvipöydän urputtaja tai nimettömien nettikommenttien väkertäjä huutelee tuuleen. Meitä kaikkia heiluttelevat päätökset tehdään saleissa, joiden ovi on raollaan vain kerran neljässä vuodessa ja se hetki on nyt.

Uudelta valtuutetulta vaaditaan oikeastaan vain kahta asiaa. Pitäisi olla asianmukaisesti paikalla ja perustellusti jotain mieltä. Voi kuulostaa helpolta, mutta kokeilepas itse.

Mari Pajari
Kirjoittaja on Uutisvuoksen vastaava päätoimittaja