Kolumni

Uusi teatteri ei ole vanhuksilta pois

21.12.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: kai skyttä

Sain työni puolesta tutustua Imatran uuteen teatteriin jo ennen avajaisia. En voi olla muuta kuin ylpeä siitä, että me imatralaiset olemme saaneet niin upean, oman teatterin! Olen myös onnellinen teatterin henkilökunnan puolesta. Imatralla on saatu nähdä jo pitkään loistavaa teatteria, ja nyt näyttelijät, kuten muukin henkilökunta, ovat vihdoin saaneet arvoisensa tilat.

Mielestäni on erikoista, että Imatralla aina kulttuuri- ja liikuntapaikkahankkeiden kohdalla vedetään esiin ”vanhuskortti”. Valittajat näkevät hankkeet aina siltä kantilta, että kulttuuriin ja urheiluun satsaus olisi pois vanhuksilta ja lapsilta. Itse näen asian täysin päinvastoin.

Teatteri ei ole enää nykypäivänä mikään eliittisakin yksinoikeus. Teatteri on tarkoitettu koko kansalle — myös lapsille ja ikäihmisille. Kuten Teatteri Imatran avajaisnäytelmäkin kertoo, ei vanhuus nykypäivänä tarkoita sitä, että jäädään neljän seinän sisälle makaamaan. Virkeitä ikäihmisiä on paljon, ja toivottavasti teatterin uusien esteettömien tilojen johdosta entistä useampi lähtisi rohkeasti nauttimaan elämyksistä ja kulttuurista. Tai vaikka Ketterän peleistä, ampumahiihtokisoista tai upeista liikuntapaikoista, jos ne tuntuvat enemmän omalta.

Millainen olisi Imatra, jos täällä olisi vain hienot koulut ja hoivakodit? Kuka täällä viihtyisi, jos ei olisi mitään vapaa-ajan toimintaa, ei liikuntapaikkoja eikä kulttuuria? Kuinka paljon olisi syrjäytyneitä, alkoholisoituneita, yksinäisiä ja masentuneita ihmisiä? Kuinka paljon veronmaksajien rahoja jouduttaisiin käyttämään esimerkiksi mielenterveyssairauksien hoitoon tai erilaisiin alkoholihaittojen kustannuksiin?

Liikunta, kulttuuri ja osallistuminen erilaiseen toimintaan on hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeää. Nyt kysymys kuuluu, miten saada etenkin mielenterveysongelmista kärsivät ja syrjäytymisvaarassa olevat harrastamaan? Voisiko lääkärin lähetteellä vaikkapa masennukseen sairastunut päästä ilmaiseksi uimahalliin tai teatteriin?

Joka tapauksessa iso kiitos Imatran päättäjille rohkeista investoinneista imatralaisten hyvinvoinnin puolesta. Toivottavasti imatralaiset oppivat käyttämään palveluja ja olemaan niistä ylpeitä.

Mari Lääperi
Kirjoittaja on imatralainen viestintäalan yrittäjä.