Joulupukki, Korvatunturi

19.12.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Katri Ikävalko

Arvoisa joulupukki, siitä on joitakin vuosia kun viimeksi kirjoitin sinulle. Kuten hyvin tiedät, eletään täällä Imatran seudulla surun ja murheen aikaa vielä pitkään. Kolme äitiä ja puolisoa menehtyi järkyttävässä väkivaltatapahtumassa meidän imatralaisten olohuoneessa Koskenpartaalla. Teko on täysin käsittämätön ja tuomittava.

Tuntuu käsittämättömältä se, että maan hallitus ja oppositio eivät oikeasti löydä toisiaan näiden haasteiden kanssa.

Tapahtuma kertoo jotakin siitä, mihin tämä turvallinen ”lintukotomme” on menossa. Mutta ei sitä miksi? Tällainen tapahtuma nostaa esille kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia ja vastauksia, joihin ei ole kysymyksiä. Toivon menehtyneiden läheisille jaksamista suuren surun ja murheen keskellä.

Hyvä joulupukki, suomalaisessa yhteiskunnassa puhutaan tänä päivänä paljon syrjäytymisestä. Ihmisistä, jotka syystä tai toisesta ovat pudonneet arkielämän ulkopuolelle. Paljolti tähän asiaan liittyy työttömyys ja erityisesti nuorten työttömyys.

Näyttää vahvasti siltä, että maahamme on syntynyt tai syntymässä sukupolvi, joka syrjäytyy työelämästä täysin, mikäli jotakin ei pikaisesti tehdä. Ideoiden puute ei ole esteenä sille, miten tähän vakavaan ongelmaan pitäisi puuttua, vaan se, mitkä ideat otetaan käyttöön, jos otetaan. Tuntuu käsittämättömältä se, että maan hallitus ja oppositio eivät oikeasti löydä toisiaan näiden haasteiden kanssa. Tämä on mitä suurimmassa määrin kansallinen ongelma, ei poliittinen, kuten välillä vaikuttaa.

Tiesitkö joulupukki sitä, että työllistävät aktiiviset kolmannen sektorin järjestöt ovat saaneet ilmoituksen siitä, että työllisyyspoliittisia avustuksia tulevalle vuodelle tullaan supistamaan? Ilmoitus johtuu maan hallituksen tekemistä määrärahaleikkauksista ja negatiivisesta asenteesta palkkatukityöhön. Vain muutama toimija saa jatkaa jo sovitut palkkatukijaksot loppuun. Uusia työllistettäviä ihmisiä ei saa ottaa. Imatralla työttömyysprosentti oli syyskuussa 16,5.

Maassa tarvitaan jatkossakin järjestöjä ja aktiivista kansalaisyhteiskuntaa työllistäjänä huonojen aikojen yli. Tuore lokakuun tieto kertoo karua kieltä, että pitkäaikaistyöttömiä on jo 122 700. Tämä on 9600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Arvoisa joulupukki, toivon sinulta tänä jouluna ihmisille jaksamista elämään, rauhaa ja toisten läheisyyttä. Toivon myös maassa eri tahoilla toimiville päätöksentekijöille viisautta katsoa asioita niin, että ihmisten arki on arvokasta ja että siitä tulee pitää huolta vauvasta mummiin ja ukkiin.

Ilkka Nokelainen
Kirjoittaja on Stora Enson pääluottamusmies