Kolumni

Ihmisyys

16.12.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: Katri Ikävalko

Olen imatralainen ja täällä on kotini. Olen aina nauttinut Imatran rauhasta, luonnosta ja kauneudesta, mutta nyt on Imatralla tapahtunut kauheita. Olemme menettäneet juuri kolme iloista imatralaista. Meidän on pidettävä yhtä, tuettava toisiamme, unohdettava vihapuheet ja yhdessä mietittävä, kuinka me kaikki voimme ennalta ehkäistä vastaavien tilanteiden syntymistä.

On hyvä, jos lapsilla olisi mielekästä tekemistä, ystäviä ja joitakin harrastuksia.

Olen itse sitä mieltä, että myönteinen ajattelutapa parantaa terveyttämme ja hyvinvointiamme. Negatiiviset ajatukset edesauttavat sairauksien syntymistä ja pahentavat tilannetta. Omassa elämässäni on tapahtunut järkyttäviä kuolemantapauksia. Onkin ollut hetkiä, jolloin en ole pystynyt ajattelemaan positiivisesti, mutta myönteinen elämänasenne ja ajattelu, myös anteeksianto ovat antaneet minulle enemmän voimia.

Sosiaalinen media on lisännyt vihapuheiden määrää. Vihdoinkin ollaan hyväksymässä lakia vihapuheiden estämiseksi. Se, mitä äskettäin tapahtui Imatralla, on myös tulosta ihmisen mielessä olevasta vihasta. Viha voi kehittyä vaikka mihin mittoihin erilaisista syistä, ehkä se alkaa jo lapsuudessa.

Vihan tunnetta tulisikin osata käsitellä. Aikaisemmin lapsilla oli paljonkin touhuamista omassa pihapiirissään, kenelläkään ei ollut paljon, useilla oli vähän. Elämä on muuttunut. On hyvä, jos lapsilla olisi mielekästä tekemistä, ystäviä ja joitakin harrastuksia.

Imatra on monipuolinen kaupunki. Kokoonsa nähden täältä löytyy hyvin paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja monipuolisia tapahtumia. Erityisen paljon tarjontaa on juuri lapsille ja nuorille: urheilua, musiikkia, tanssia, kuvataidetta, teatteria, sirkusta. Joillakin lapsilla on lukuisia eri harrastuksia, on myös lapsia ja nuoria, joilla ei ole mitään. Joko omasta halusta, vähävaraisuudesta tai jostakin muusta syystä johtuen.

Jotta lapsi kiinnostuisi harrastuksista, tulisi häntä viedä tutustumaan eri mahdollisuuksiin jo mahdollisimman varhain. Uuden harrastuksen voi kuitenkin aloittaa milloin vaan. Yhteiskunnan tulisi tukea kaikin tavoin vähävaraisia perheitä, lapsia ja nuoria syrjäytymisen estämiseksi, vihan torjumiseksi ja osallisuuden lisäämiseksi.

Mietin sitä, millainen voimavara ihmiselle onkaan kulttuuri ja liikunta. Niissä on voimaa ja inspiraatiota ihan jokaiselle meistä.

Elämme nyt vuoden pimeintä aikaa. Keskitalven juhla Joulu on jo viikon kuluttua. Haluankin toivottaa kaikille imatralaisille ja eteläkarjalaisille rauhallista joulun aikaa. Olkaamme ihmisiksi toisillemme!

Katri Lätt
Imatran Inkeri 2016