Kolumni

Joulu tulee jonkkerin konkkerin

28.11.2016 4:00Tekstikoko: AAA
Kuva: kai skyttä

Minulla oli ilo avata joulu Vuoksenniskalla perjantaina. Ihanat joululaulut, hilpeät vaikka kylmästä hytisevät joulunavaajat pitivät tunnelmasta huolen. Väkeä oli yllättävän paljon, sillä yöllä oli tullut hyytävä sää: muuan herrasmies toivotti kolmatta talvea. En ryhtynyt pitämään pitkää puhetta, koska lehtijutuissa Helsingin joulunavajaisista kerrottiin, että avajaispuheen piti kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Etsin monesta lehdestä, mitä ylipormestari oli sanonut, mutta jutut kuittasivat: Jussi Pajusen puheen jälkeen… Siitä alkoi selostus.

Pikkutyttönä Niskalla oli mäki ja jonkinlainen matkakeskus. Nyt on jäljellä kumpu ja Oma-Säästöpankki. Joulun avauksessa koko katu oli mukana ihan sopivasti. Läsnä olivat punaposkiset puuronkeittäjät, herra Joulupukki, ystävät ja kylänmiehet vuosikymmenten takaa, turvaliiviset lapsukaiset, kruununa mieslaulukuoro.

Niskalle saapuminen pimeällä on juhlava. Upeat koristevalot saattelevat kuutostieltä valaistujen liikkeiden loisteeseen. Imatra on Sähkölamppumaa tässäkin kaupunginosassa.

Halusin avaajana kiittää Vuoksenniskan seudun kauppakatujen ja muita yrittäjiä. He ovat sinnitelleet vuodesta toiseen väen vähenemisestä huolimatta. Erityistä iloa tuottavat uudet, nuoret yrittäjät. Uskon heidän työhönsä. Halusin kiittää Vuoksen Mieslaulajia, jotka ovat koko ajan nostaneet tasoa. Nytkin tunnelman loivat hyvin valitut joululaulut.

Niskan Vuoksi -yhdistys on ollut tehokas luomaan näyttelyitä ja julkaisuja. Uusia kahviloita ja muita herkkupaikkoja on ilmestynyt. Tölli on monien kohtaamis- ja näyttelypaikka. Laadukkaat liikkeet ovat ajan hengessä mukana kulttuuriakin tukien. Tasokasta Alkoa ei sovi unohtaa. R-kioski on huvittelukeskus ja unelmatehdas; lotto ja muut pelit voidaan pelata, kahvit hörpätä, lehdet, makeiset ja matkaliput ostaa.

Usein mainitsen, että kirkko, koulu ja kirjasto ovat suomalaisen sivistyksen kivijalka. Niin Niskallakin. Kotikirkko on nyt remontissa, mutta toiminnat jatkuvat muissa tiloissa.

Kaikkein korkeimpaan kulttuuriarvoon nostan Vuoksenniskalla Bio Vuoksen, Vuoksen Kirjakaupan ja torin. Bio Vuoksi on upea elokuvateatteri: voimia vain yrittäjälle. Vuoksen Kirjakauppa on asiantuntijoiden mukaan Suomen parhaita. Ja tori pitää huolen lähiruoasta, kilpailukykyisistä herkuista, vihanneksista, marjoista, kukkasista, kaloista, mädistä ja erilaisista toritavaroista. Kesäisiä torikahveja ja lettuja kaipaa nyt, kun viima viuhuu. Juttu luistaa joka tapauksessa. Mitä kauneinta Etelä-Karjalan murretta kuulee torilla.

Näillä miettein avasin joulun. Kirpputoreille en ehtinyt. Niitä kuuluu olevan ylenpalttisesti.

Riitta Uosukainen
Kirjoittaja on imatralainen valtioneuvos.